Merkel: Izbjeglice su prilika za sjutrašnjicu

"Od ključnog je značaja da ne slijedimo one koji sa hladnoćom ili čak mržnjom u srcima polažu isključivo pravo na to šta znači biti Njemac i nastoje da isključe druge"
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Twitter
Angela Merkel, Foto: Twitter
Ažurirano: 31.12.2015. 08:58h

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u svojoj novogodišnjoj poruci pozvala Njemce da na rekordni priliv izbjeglica gledaju kao "priliku za sjutrašnjicu".

Prošla godina, u kojoj je zemlja sa najsnažnijom ekonomijom u EU, primila više od milion azilanata, bila je neobično izazovna, navela je Merkel u novogodišnjem obraćanju čiji je tekst ranije objavljen, prenosi AFP.

Ona je upozorila Njemce da slijedi još problema, ali da će se sve to naposlijetku isplatiti jer su "zemlje uvijek imale korist od uspješne imigracije, ekonomski i socijalno".

Govoreći o desničarskim i ksenofobičnim skupovima, Merkel je rekla da je "važno da ne dozvolimo da budemo podijeljeni".

"Od ključnog je značaja da ne slijedimo one koji sa hladnoćom ili čak mržnjom u srcima polažu isključivo pravo na to šta znači biti Njemac i nastoje da isključe druge", poručila je Merkel.

Ona je podsjetila da je Njemačka i u prošlosti izlazila na kraj sa takvim izazovima kao što je ponovno ujedinjenje prije četvrt vijeka i da je stvorila snažnu ekonomiju punu inovacija.

"Uvjerena sam da, ako se rješava na pravi način, današnji veliki zadatak kakav je priliv i integracija toliko mnogo ljudi predstavlja priliku za sjutrašnjicu", navela je.

Bonus video: