Španski premijer nastavlja pregovore o formiranju nove vlade

Rahoj je naglasio da je u najboljem interesu Španije da Donji dom parlamenta ima podršku većine kako bi mogao neometano da donosi važne zakone
0 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2015. 13:59h

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da nastavlja sa pregovorima o formiranju nove vlade, nakon što je 20. decembra njegova Narodna partija pobijedila na izborima, ali bez apsolutne većine.

Rahoj je naglasio da je u najboljem interesu Španije da Donji dom parlamenta ima podršku većine kako bi mogao neometano da donosi važne zakone.

Španski premijer protivi se stvaranju bilo kakve koalicije sa ljevičarskom strankom Podemos zbog njihove namjere da dozvole glasačima u Kataloniji da sami odluče da li žele da ostanu u Španiji.

Na izborima u Španiji koji su održani 20. decembra, Narodna partija je osvojila 123 od ukupno 350 mesta u parlamentu i zabeležila pad u odnosu na 2011. godinu, kada je na izborima osvojila 186 poslaničkih mesta.

Na drugom mjestu su socijalisti sa 90 poslaničkih mjesta, potom slijedi Podemos sa 69 mandata i Siudadanos sa 40 mjesta.

Bonus video: