Turska: Oklopno vozilo nagazilo na bombu, poginula tri vojnika

Turska je polovinom decembra pokrenula veliku operaciju protiv kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske. Prema izvorima turskih snaga bezbjednosti, u tim operacijama je poginulo više od 100 ljudi
1 komentar(a)
Turska vojska, Foto: Reuters
Turska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2015. 19:32h

Tri turska vojnika poginula su danas nakon što je njihovo oklopno vozilo nagazilo na bombu postavljenu na jednom putu u jugoistočnoj Turskoj, gdje pretežno žive Kurdi kojima turske vlasti pripisiju napad, saopšteno je u Ankari.

Vozilo je eksplodiralo kod grada Džizre, navela je turska vojska i dodala da je bombu postavila pobunjenička Radnička partija Kurdistana (PKK).

U tom napadu su lakše povrijeđene dvije osobe, među kojima jedan policajac.

Turska je polovinom decembra pokrenula veliku operaciju protiv kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske. Prema izvorima turskih snaga bezbjednosti, u tim operacijama je poginulo više od 100 ljudi.

Lider kurdskih pobunjenika u Turskoj Džamil Bajik nedavno je izjavio da su svi komunikacioni kanali između Turske i pobunjenika iz PKK prekinuti i dodao da "više ne vidi nijedan razlog za okončanje oružane borbe" između Kurda i Turaka.

Bajik je ocijenio da Turska kao država više "ne želi pregovore ili pronalazak rješenja, već želi istrebljenje kurdskog pokreta" i dodao da od sada PKK vodi "egzistencialnu borbu".

Bivši lider PKK Abdulah Odžalan koji izdržava kaznu doživotnog zatvora zbog terorizma, 2013. godine je proglasio prekid vatre i naredio svojim borcima da se povuku u baze na sjeveru Iraka, kako bi se olakšali mirovni pregovori započeti 2012. godine.

Prekid vatre se uglavnom poštovao, ali je PKK kasnije zaustavila povlačenje boraca, optužujući Tursku da nije ispunila svoje obaveze.

Mirovni pregovori su prekinuti 20. jula poslije samoubilačkog napada islamista u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču na granici sa Sirijom.

Za tri decenije sukoba s Kurdima, od 1984. godine, u Turskoj je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Bonus video: