ANALIZA "DEJLI EKSPRESA"

Strani političari o Putinu u 2015: Od zlikovca iz filmova o Bondu do borca protiv terorizma

"U posljednjih nekoliko mjeseci suprotstavljanje "gvozdenog čovjeka" terorističkoj organizaciji DAEŠ (takozvana Islamska država) donijelo mu je mnoštvo pristalica", piše analitičar
8 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2015. 15:58h

Početkom 2015. strani političari su o predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu govorili kao o protivniku Zapada i "zlikovcu" nalik onima iz filmova o Džejmsu Bondu, ali tokom godine su se okolnosti promijenile pa sada priznaju da je Putin jak vođa i smatraju ga glavnim borcem protiv terorizma, piše analitičar britanskog lista Dejli ekspres.

"Godina je za ruskog predsjednika počela najnapetijim odnosima sa Zapadom od vremena Hladnog rata", piše analitičar, prenosi Sputnjik.

Putina su optuživali za invaziju na Ukrajinu, rušenje malezijskog "boinga" iznad Donjecka, za upad ruskih vojnih aviona u britanski vazdušni prostor i za politička ubistva.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je više puta opovrgavalo ovakve optužbe, što je u zapadnim medijima bilo shvaćeno kao antizapadna pozicija.

"Ali dogodilo se nešto zbog čega se međunarodno shvatanje Putina preokrenulo za 180 stepeni. U posljednjih nekoliko mjeseci suprotstavljanje "gvozdenog čovjeka" terorističkoj organizaciji DAEŠ (takozvana Islamska država) donijelo mu je mnoštvo pristalica", piše analitičar.

On navodi da od momenta kada je Ruska Federacija počela svoju kampanju za uništavanje Islamske države, odnos prema Putinu se veoma promijenio.

"I zaista, u novembru je stari protivnik Rusije - Sjedinjene Američke Države, objavio dogovor Baraka Obame i Vladimira Putina o političkoj tranziciji koja može da okonča građanski rat u Siriji. Sada Putina, čovjeka koga se Zapad plašio i nije ga prihvatao, slušaju i zapadni lideri i obični ljudi", navodi analitičar.

Preporučujemo za Vas