Češka: Aktivisti koji pomažu izbjeglicama tuže predsjednika za klevetu

"Tražićemo od suda da izvinjenje bude izrečeno u formi u kojoj je neistinita informacija rečena. Dakle u samostalnom govoru koji će emitovati javni TV servis", kazao je Cemper
2 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.12.2015. 10:33h

Češki aktivisti koji organizuju demonstracije podrške izbjeglicama, a protiv islamofobije, ksenofobije i govora mržnje, tuže predsjednika Češke Miloša Zemana za klevetu zato što je u subotu u božićnom obraćanju Česima rekao da su htjeli da nose transparente "Ova zemlja nije naša - izbjeglice dobro došle", a tek nakon intervencije obavještajne službe promijenili u "Ova zemlja pripada svima".

"Ništa takvo na transparentima nismo imali niti smo nešto takvo planirali. Zeman je to pobrkao s događajem na Fejsbuku 'Ova Zemlja pripada svima', gdje smo prvobitno z promijenili u veliko slovo Z", kazao je dnevniku Pravo o transparentima na demonstracijama podrške izbjeglicama 17. novembra portparol inicijative Protiv manifestacija mržnje Jakub Hejn.

Jan Cemper iz te inicijative kazao je da od predsjednika traže izvinjenje i novčanu odštetu koju će cijelu uplatiti za pomoć izbjeglicama.

"Tražićemo od suda da izvinjenje bude izrečeno u formi u kojoj je neistinita informacija rečena. Dakle u samostalnom govoru koji će emitovati javni TV servis", kazao je Cemper.

Češki predsjednik u božićnom obraćanju naciji, koje su juče emitovale češke televizije i nacionalni radio, ponovio je svoju tezu da je izbjeglički talas dobro organizovana invazija na Evropu, a Čehe koji na demonstracijama podržavaju izbjeglice optužio je da su na transparente htjeli da stave parolu da Češka ne pripada Česima, a tek nakon intervencije obavještajne službe su parolu "Ova zemlja nije naša - Izbjeglice dobro došle" navodno promijenili u parolu "Ova zemlja pripada svima - izbjeglice dobro došle".

"Ništa takvo od početka nismo planirali i na našim transparentima takve poruke nismo imali", rekao je Hejn.

"Ova zemlja je naša. I ta zemlja nije i ne može da bude tu za sve", poručio je juče izbjeglicama predsjednik u božićnom obraćanju naciji.

Bonus video: