Zaboravite gotovinu: Karticom se plaća i kobasica na ulici

Mnogi prolaznici zapravo moraju dobro da razmisle kada su posljednji put nešto platili gotovinom
52 pregleda 11 komentar(a)
online kupovina, Foto: Shutterstock.com
online kupovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.12.2015. 15:07h

U Danskoj je široko rasprostranjeno bezgotovinsko plaćanje. Karticom ili mobilnim telefonom ne se plaćaju samo velike kupovine, već i najmanji računi – pa čak i kobasica na uličnom štandu...

Uprkos hladnoći i tmurnom vremenu na štandu gdje se prodaju kobasice u pecivu u starom centru Kopenhagena je živo. Tradicionalni danski hotdog s kisjelim krastavcima i prženim lukom, omiljen je i među turistima i među Dancima koji rade u toj četvrti ili su samo došli u kupovinu.

Andreas Sigsgard već godinu dana prodaje te danske Pelzere – k ako se ta kobasica u pecivu tamo zove – i već prilikom naručivanja tačno zna kako će ko da plati. Turisti redovno broje sitniš, a Danci samo pružaju svoje kartice. Kobasica košta 40 kruna (nešto više od pet eura), ali i najsitnije iznose stanovnici te zemlje radije plaćaju „plastikom“.

Mnogi prolaznici zapravo moraju dobro da razmisle kada su posljednji put nešto platili gotovinom. „Karticom je mnogo jednostavnije“, kaže nam jedna žena pred štandom. Jedan muškarac dodaje: „Ja u stvari više i nemam gotovinu.“ Problema jedino ima ako poželi da da napojnicu: „Jednostavno nemam sitniš.“

Mnogi u Evropi tvrdoglavo broje novčanice

U mnogim drugim zemljama, naročito u Njemačkoj, tako nešto još uvijek je nepojmljivo. Tu svako ima dovoljno gotovine u džepu, a povrh toga tu je i veoma raširena strah da se na taj način lako i tačno kontroliše što ko radi sa svojim novcem. Bezgotovinsko plaćanje jeste praktično, ali je to prije svega način na koji banke žele da smanje troškove svog poslovanja i povećaju dobit, smatraju kritičari.

Njemci se osjećaju veoma nelagodno zbog toga što banke tako mogu da znaju ne samo ime i adresu onih koji redovno posjećuju skupe butike i restorane, već znaju i ko redovno kupuje određenu vrstu maslaca, čokolade, tjestenine... To su informacije koje su koncernima zlata vrijedne, ali Dancima izgleda da to mnogo ne smeta: „Morate da imate povjerenje u banke, ali i da pazite šta rade“, odgovara nam jedan prolaznik na pitanje šta misli o tome.

Savršeni sistem ionako ne postoji, a bezgotovinsko plaćanje povezano je i sa mnogim prednostima. To misli i prodavac kobasica, Sigsgard: „Kad na kraju dana radim obračun, onda nosim manje gotovine u banku. Već i to je jednostavnije. A teže je i pogriješiti u obračunu.“ Povrh toga, on lično osjeća se sigurnije ako na svom štandu nema mnogo gotovine.

„Novac samo košta“

Veliki trgovački lanci nemaju takvih problema, a mnogi žele i da prošire digitalizaciju postupka plaćanja u prodavnici. Tako je i danski lanac kozmetičkih proizvoda „Matas“ pre nekoliko mjeseci u svim filijalama uveo mogućnost plaćanja preko mobilnog telefona. Kupac samo svojim telefonom skenirati bar-kod, potvrdi iznos i – gotovo. Plaćanje gotovo da ne može da bude brže. „Želimo da se sasvim riješimo gotovine“, kaže Tomas Grane, direktor informatičkog odjeljenja lanca „Matas“. Baratanje s gotovinom, mjere bezbjednosti – sve to košta. „Želimo da to drastično smanjimo i zato smo sada uveli i plaćanje telefonom.“

Danci marljivo učestvuju u tom procesu. Već oko trećina stanovništva na svom mobilnom telefonom ima aplikaciju MobilePay i redovno je koristi. Ona je naročito omiljena kod privatnih plaćanja jer se tako svako može da za tren oka sa svog telefona prenese neki iznos na nečiji drugi telefon – drugim riječima, tako se vraćaju dugovi među prijateljima i poznanicima. I na „buvljacima“ je u međuvremenu postalo uobičajeno da se plaća tom aplikacijom.

Čitava država bez novca?

Čini se da se taj trend više ne može da se zaustavi: do prije dvije decenije Danci su 80 odsto svojih kupovina obavljali gotovinom, a danas je to manje od 25 odsto. Danske prodavnice koje ne trguju životnim namirnicama čak bi uskoro mogle da dobiju dozvolu da više uopšte ne moraju da prihvataju gotovinu. U susjednoj Švedskoj to je na mnogim mjestima već sada dozvoljeno i nisu rijetki natpisi na prodavnicama Vi hanteraj ej kontanter – ne primamo gotovinu. Političari i bankari žele da do 2030. godine zaista bude potpuno obustavljeno plaćanje gotovinom.

Igo Frej Jensen, direktor Danske centralne banke ne želi da navodi nikakav datum kada će tako biti i u njegovoj zemlji: „Mi smo obavezni da na raspolaganje stavimo onoliko gotovine koliko je potrebno građanima i firmama, a to i činimo.“ S druge strane, i on smatra da je važno imati „efikasan i siguran sistem plaćanja“. Za tako malu zemlju kao što je Danska, važno je da smanji troškove i podstakne digitalizaciju.

Prodavac kobasica iz centra Kopenhagena takođe razmišlja da uvede mogućnost plaćanja mobilnim telefonom. Ipak, on ne želi da se odrekne svoje male čelične blagajne sa gotovinom – ako ništa drugo, za turiste.

Bonus video: