Grčka usvojila zakon o civilnom partnerstvu za homoseksualce

rčki premijer Aleksis Cipras je tim povodom izjavio da je novi zakon zatvorio "krug sramote za državu"
2 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 23.12.2015. 08:43h

Grčki parlament je kasno sinoć usvojio predlog zakona o građanskim pravima, koji dopušta sklapanje ugovora o civilnom partnerstvu između pripadnika istog pola, uprkos protivljenju nekih političkih stranaka, kao i grčke pravoslavne crkve.

Sve veći broj evropskih zemalja donosi zakone koji dopuštaju registrovanje istopolnih zajednica, među kojima su Britanija, Španija i Kipar, ali je to pitanje u mnogim članicama Evropske unije i dalje veoma kontroverzno, prenio je Rojters.

Iako su grčke vlasti 2008. godine dopustile mogućnost sklapanja ugovora o civilnom partnerstvu heteroseksualnim parovima, to se nije odnosilo i na homoseksualne parove, što je Evropski sud za ljudska prava 2013. godine proglasio diskriminacijom.

Danas nešto poslije ponoći je 194 od ukupno 300 poslanika u grčkom parlamentu podržalo predlog da se ista prava daju i gej i lezbijskim parovima.

Grčki premijer Aleksis Cipras je tim povodom izjavio da je novi zakon zatvorio "krug sramote za državu".

"Ovo je veliki trenutak, ne samo za LGBT zajednicu, već i za zakonsku ravnopravnost u Grčkoj", izjavila je u parlamentu poslanica Ciprasove stranke Siriza, Vasiliki Katrivanu, koja je dodala da bi taj zakon trebalo da otvori put i za uvođenje građanske unije istopolnih parova, što je bilo jedno od predizbornih obećanja Sirize.

Predlog zakona o civilnom partnerstvu za homoseksualne parove je u parlamentu podržala socijalistička stranka PASOK, centristička stranka "To Potami", Unija centrista i nekoliko konzervativnih poslanika, dok su protiv glasali neki poslanici stranke Nezavisni Grci, Ciprasovog ljevičarskog koalicionog partnera.

Bonus video: