Pritisak urodio plodom? Makron će se večeras obratiti naciji

Očekuje se da će Makron najaviti seriju mjera sa ciljem smanjenja poreza i povećanja kupovne moći za građane koji smatraju da favorizuje bogataše
60 pregleda 1 komentar(a)
emanuel makron, Foto: Reuters
emanuel makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2018. 11:32h

Predsjednik Francuske Emanuel Makron sastao se danas sa lokalnim i nacionalnim političarima, liderima sindikata i kompanija povodom protesta širom zemlje, a najavljeno je da će se večeras obrati naciji.

Očekuje se da će Makron najaviti seriju mjera sa ciljem smanjenja poreza i povećanja kupovne moći za građane koji smatraju da favorizuje bogataše.

Od koraka koje vlada razmatra jesu ukidanje poreza na prekovremeni rad, smanjenje poreza i bonus za radnike s niskim prihodima na kraju godine, prenose agencije.

Minsitar finansija Bruno le Mer izjavio je danas da bi vlada mogla da odloži neke poreze na zarade, ali je izrazio otpor obnavljanju poreza za bogatije ili smanjenju poreza za penzionere, što su neki od zahtjeva demonstranata.

On je istakao da mjere treba da budu fokusirane na pomaganje radničkoj klasi.

"Spremni smo da učinimo bilo kakav gest koji će da donese rezultate", rekao je Le Mer, prenose agencije.

Najmanje 71 osoba povrijeđena je u subotu u Parizu, a na proteste je izašlo 136 hiljada ljudi, slično kao i prethodne sedmice.

Gotovo hiljadu ljudi je u pritvoru nakon protesta održanog u prijestonici Francuske.

Bonus video: