Parlament EU odobrio pokretanje istrage protiv Volskvagena

"Ova istraga se mora fokusirati na uloge odgovornih nacionalnih vlasti i Evropske komisije", izjavio je poslanik Zelenih u Parlamentu, Bas Ajkaut
0 komentar(a)
Volksvagen, Foto: Reuters
Volksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2015. 13:55h

Evropski parlament odobrio je danas osnivanje komiteta koji će istražiti skandal vezan za Volksvagenovo lažiranje vrijednosti izduvnih gasova, i ispitati da li su regulatori napravili propuste prilikom definisanja testova za provjeru emisije štetnih gasova, što je omogućilo manipulacije s rezultatima testova.

Evropska komisija, kao izvršno tijelo EU čije će se aktivnosti takođe naći "pod lupom" u sklopu istrage, saopštila je da će sarađivati sa komitetom, javlja Rojters.

"Ova istraga se mora fokusirati na uloge odgovornih nacionalnih vlasti i Evropske komisije", izjavio je poslanik Zelenih u Parlamentu, Bas Ajkaut.

Od izbijanja VW-ovog skandala u septembru, Evropska komisija se našla na udaru kritika, jer je, prema tvrdnjama mnogih, ignorisala dokaze da Volksvagen koristi "prevarantske" urađaje kako bi prošao na laboratorijskim testovima.

Njemačka kompanija je saopštila u septembru da je čak 11 miliona njegovih automobila s pogonom na dizel širom svijeta opremljeno posebnom vrstom motora koji mogu da lažiraju podatke o emisiji štetnih gasova.

Američke vlasti su još početom septembra saopštile da je Volksvagen priznao da je u oko 482.000 svojih automobila na dizel i u automobile marke "audi" u SAD ugradio uređaj koji isključuje kontrolu emisije štetnih gasova kada se vozi uobičajeno, a uključuje kada vozilo prolazi testove emisije.

Bonus video: