Putin priznao: Naši su se u Ukrajini bavili vojnim stvarima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, uoči konferencije, da će novinari "teško iznenaditi predsjednika" nekim svojim pitanjem
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2015. 12:13h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, kazao je na danas na godišnjoj pres konfrenciji da je Rusija u Ukrajini imala ljude koji su se bavili vojnim stvarima.

"Nikada nijesmo govorili da tamo nije bilo ljudi koji su obavljali određene zadatke, uključujući vojne aktivnosti", rekao je Putin.

Putin: Neće spoljna sila da odlučuje ko će vladati Sirijom

Ruski predsjednik izjavio je da nikad neće pristati da neka spoljna sila odlučuje o tome ko će vladati Sirijom, ali i da nije siguran da li bi Rusija trebalo da ima stalnu bazu u toj zemlji.

"Rusija nije započela rat u Siriji, ona sprovodi određene operacije koje ne opterećuju značajno budžet", kazao je Putin, prenijela je agencija Tas s.

Političko rješenje je jedini način rešavanja sirijske krize, istakao je Putin.

Moskva podržava američki nacrt rezolucije o Siriji koji će biti predstavljen u Savetu bezbjednosti UN, prenijele su agencije.

Putin smatra da mora da se načini novi nacrt sirijskog ustava, kao i da se pripreme novi izbori na kojima će Sirijci samo odlučiti ko će ih voditi.

On je rekao i da ruske snage u Siriji pružaju podršku iz vazduha pojedinim opružanim opozicionim grupama koje se bore protiv Islamske države.

Putin je naveo da nije siguran da li bi Rusija trebalo da ima stalnu bazu u Siriji.

"Neki ovde kažu - da, treba nama tamo baza. Nisam u to baš siguran", rekao je Putin.

On je napomenuo i da ruske akcije mogu biti sprovođene i sa velike udaljenosti sa raketama dugog dometa.

"Ako želimo do nekog da dopremo, to ćemo i uraditi", poručio je Putin.

Politički analitičari smatraju da Putin neće izbjegavati nezgodna pitanja.

S obzirom na prijavljen broj novinara, Putin bi ove godine mogao da obori rekord iz 2008. godine u broju odgovora na postavljena pitanja, a tada je odgovorio na 106 pitanja, dok je konferencija trajala četiri sata i 40 minuta, podsjetila je "Raša tudej".

Prošle godine, konferencija je trajala tri sata i 10 minuta, a Putin je odgovorio na 53 pitanja, većinom u vezi sa odnosima za Zapadom, sankcijama protiv Rusije i nacionalnom ekonomijom.

Kada je danas počela konferencija za medije, ruski predsjednik je skinuo sat sa ruke i odložio ga pored sebe.

Tenzije sa Turskom se ne mogu prevazići

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da je Turska djelovala suprotno sopstvenim interesima kada je srušila ruski ratni avion.

Na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, Putin je rekao da ne vidi način da se prevaziđu diplomatske tenzije izmedju dvije zemlje pod sadašnjim turskim vođstvom.

Rekao je da je Rusija bila spremna da izadje u susret turskim interesima i da je bio zaprepašćen što Ankara nije pokušala da objasni svoje akcije i što se umjesto toga odmah okrenula NATO-u za pomoć.

Rekao je da je raspoređivanje ruskih protivvazdušnih raketa u Siriji okončalo kršenje sirijskog vazdušnog prostora od strane turskih vojnih aviona.

Ruski avion "Su-24" bio je u misiji bombardovanja blizu tursko-sirijske granice kada je oboren 24. novembra. Turska je tvrdila da je taj avion narušio njen vazdušni prostor, što je Moskva negirala.

Blater zaslužuje Nobelovu nagradu, Rusija nije učinila ništa loše

Putin je ponovio da suspendovani predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater zaslužuje da dobije Nobelovu nagradu.

Putin je već ranije ove godine rekao da bi Blater trebalo da dobije Nobelovu nagradu zbog doprinosa fudbalu.

Upitan da prokomentariše korupcijške afere u Fifi, Putin je naveo da Rusija "nije uradila ništa loše". On je istakao da je Rusija dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva u "poštenoj konkurenciji".

Ruski predsjednik je rekao i da je njegova zemlja posvećena borbi protiv dopinga u sportu i dodao da će tražiti da svi sportski zvaničnici Rusije sarađuju s međunarodnim organizacijama.

Putin je kazao i da sportisti koji su koristili nedozvoljene supstance treba da budu kažnjeni, ali ne i oni koji to nijesu činili.

Ekonomija počela da se stabilizuje

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ruska ekonomija pokazuje znake stabilizovanja uprkos drastičnom padu cijena nafte i da ne vidi potrebu za rekonstrukciju vlade.

Na godišnjoj konferenciji za novinare Moskvi, Putin je naveo da uprkos padu BDP-a koji je izazvan padom cijena nafte, industrija počinje da se oporavlja.

"BDP pada, inflacija je 12,3 odsto, prihodi i ulaganja takodje padaju, ali je vrhunac ekonomske krize prošao", rekao je ruski predsjednik.

On je dodao da su devizne rezerve Rusije 364 milijarde dolara i da je odliv kapitala usporen.

Akreditovano 1.392 novinara

Predsjednik Rusije Vladimir Putin počeo je danas da odgovara na pitanja novinara i predstavnika medija kojih ove godine ima 1.392 akreditovanih za godišnju veliku pres konferenciju, a prvo pitanje je bilo vezano za složenu ekonomsku situaciju u Rusiji i predviđanja u tom smislu.

Novinari su se dobro pripremili za konferenciju, pa će se poslužiti "trikovima" da bi privukli pažnju predsjednika Rusije ili njegovog portparola.

U tome bi trebalo da im pomogne upadljiva odjeća, posteri, pa čak i plišane igračke.

Vjeruje se da će konferencijom dominirati teme o unutrašnjim pitanjima Rusije, ekonomija i, naravno, spoljna politika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, uoči konferencije, da će novinari "teško iznenaditi predsjednika" nekim svojim pitanjem.

Politički analitičari smatraju da Putin neće izbjegavati nezgodna pitanja.

To će biti 11. decembarska konferencija za novinare Putina.

S obzirom na prijavljen broj novinara, Putin bi ove godine mogao da obori rekord iz 2008. godine u broju odgovora na postavljena pitanja.

Te godine je Putin odgovorio na 106 pitanja, a konferencija je trajala četiri sata i 40 minuta, podsjetila je Raša tudej.

Prošle godine, konferencija je trajala tri sati i 10 minuta, a Putin je odgovorio na 53 pitanja, većinom u vezi sa odnosima za Zapadom, sankcijama protiv Rusije i nacionalnom ekonomijom.

Galerija

Bonus video: