Turska: Pripadnik ID planirao samoubilački napad na konzulat SAD?

Nepotvrđeni izvještaji turskih medija navodili su da je konzulat podignut na visok nivo uzbune poslije primanja obavještajnih podataka o planovima ekstremista Islamske države za samoubilačke napade
1 komentar(a)
Džihadista, Foto: Shutterstock
Džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2015. 19:36h

Aktivista Islamske države (ID) osumnjičen da planira samoubilački napad na američki konzulat u Istanbulu priveden je u Turskoj, rekao je danas jedan vladin zvaničnik.

Sirijac je priveden prije nekoliko dana na autobuskoj stanici u gradu Karamanmarasu, blizu granice sa Sirijom, rekao je za AP taj zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime.

Sud u tom gradu odredio mu je pritvor do suđenja i ispitivanje u antiteorističkoj policiji.

Američki konzulat u Istanbulu je prošle nedjelje upozorio američke građane da izbjegavaju tu zgradu zbog informacija o bezbjednosnoj prijetnji i prekinuo je na dan konzularne usluge.

Nepotvrđeni izvještaji turskih medija navodili su da je konzulat podignut na visok nivo uzbune poslije primanja obavještajnih podataka o planovima ekstremista Islamske države za samoubilačke napade.

Američka ambasada u Ankari takođe je radila ograničeno juče i danas zbog bezbjednosne prijetnje koja nije navedena.

Državna novinska agencija Anadolija navela je ime osumnjičenog kao Muhamed Ragli el Hardani.

Prema toj agenciji, turska obavještajna služba ustanovila je da je El Hardani prešao u Tursku prije izvjesnog vremena i planirao napad na konzulat. Ti podaci su podijeljeni s američkim zvaničnicima.

Prema Anadoliji, vlasti su ušle ovom čovjeku u trag u Samsunu, gradu u sjevernoj Turskoj i pratili njegovo kretanje. On je priveden na autobuskoj stanici u Karamanmarasu na putu za provinciju Gaziantep na granici sa Sirijom. Večerao je sa drugim Sirijcem. Agencija je navela da je drugi čovjek pušten poslije ispitivanja.

Bonus video: