Belgija pokrenula nuklearni reaktor, Njemačka se protivi

Belgijske vlasti dale su zeleno svijetlo za ponovno pokretanje reaktora "Tihange 2", kao i još jednog reaktora blizu Antverpa u novembru, a Elektrabel je dobio dozvolu za upravljanje reaktorima do 2023, za kada je planirano gašenje nuklearne energije u zemlji
115 pregleda 1 komentar(a)
Nuklearna elektrana, STOP, Foto: Freeimages.com
Nuklearna elektrana, STOP, Foto: Freeimages.com
Ažurirano: 15.12.2015. 15:37h

Belgijska elektroenergetska kompanija Elektrabel ponovo je pokrenula stari nuklearni reaktor nakon gotovo dvogodišnje pauze, naljutivši susjednu Njemačku koja strahuje od nuklearnih katastrofa nakon tragedije u japanskom gradu Fukušimi.

Elektrabel navodi da je reaktor "Tihange 2" počeo sa radom uz sve mjere bezbjednosti, upkos protivljenju zvaničnika susjedne njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, najmnogoljudnije u Njemačkoj, prenosi agencija Frans pres.

Belgija je u posljednjih nekoliko godina bila pogođena nizom nuklearnih problema, a tri od sedam reaktora u zemlji su u jednom trenutku ugašeni, od čega dva zbog otkrivanja mikro pukotina u zidovima reaktora.

Belgijske vlasti dale su zeleno svijetlo za ponovno pokretanje reaktora "Tihange 2", kao i još jednog reaktora blizu Antverpa u novembru, a Elektrabel je dobio dozvolu za upravljanje reaktorima do 2023, za kada je planirano gašenje nuklearne energije u zemlji.

Ministar ekonomije Sjeverne Rajne-Vestfalije Garelt Duin snažno se protivio paljenju reaktora, nazivajući potez Belgije neodgovornim.

Četiri od deset najvećih njemačkih gradova nalaze se u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Kel, Dizeldorf, Dortmund i Esen. Grad Ahen, udaljen svega 60 kilometara od reaktora "Tihange", saopštio je da proučava legalne korake za spriječavanje pokretanja reaktora, ali za sada bez uspjeha.

Belgija se, kao i Njemačka, nakon katastrofe u japanskoj elektrani Fukušima obavezala da će postepeno gasiti nuklearne elektrane, ali je potom smanjila ambicije zbog neuspjeha da pronađe održive alternative nuklearnoj energiji.

Bonus video: