Vals: Nacionalni front ozbiljna prijetnja za predsjedničke izbore

Vals nije iznosio konkretne mjere koje će biti preduzete, ali je najavio da će se francuska vlada fokusirati na otvaranje većeg broja radnih mjesta i obuke za ona lica bez ikakvih kvalifikacija
1 komentar(a)
Manuel Vals, Foto: Reuters
Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 11:04h

Premijer Francuske Manuel Vals najavio je da će smanjenje visoke stope nezaposlenosti biti najveći prioritet njegove vlade kako bi se spriječio dalji rast popularnosti ekstremne desnice u Francuskoj prije sljedećih predsjedničkih izbora 2017. godine.

Francuski premijer najavio je niz mjera za borbu protiv "stanja opšte uzbune" u francuskoj ekonomiji, a posebno velike nezaposlenosti koja dovodi do sve veće popularnosti ekstremne desničarske partije Nacionalni front.

"Moramo da promijenimo ponašanje. Moramo ljudima da pružimo nešto za šta žele da glasaju, ne suprotno od toga", izjavio je Vals za francusku televiziju France 2.

U obraćanju poslije istorijskog uspjeha Nacionalnog Fronta na regionalnim izborima u Francuskoj, koji su održani prošle nedjelje, Vals je upozorio da političari ne mogu da nastave dalje kao da se ništa nije dogodilo.

"Vidjeli smo kolika nam opasnost vreba od ekstremne desnice. Ne možemo ići nazad. Nacionalni front još uvek postoji i predstavlja veliku opasnost za naredne predsjedničke izbore 2017. godine", izjavio je Vals.

U televizijskom obraćanju Vals nije iznosio konkretne mjere koje će biti preduzete, ali je najavio da će se francuska vlada fokusirati na otvaranje većeg broja radnih mjesta i obuke za ona lica bez ikakvih kvalifikacija.

"Nove mjere francuske vlade u borbi protiv nezaposlenosti biće objavljene već u januaru. Moramo da djelamo brzo", saopštio je on.