Žan-Mari Le Pen protiv muslimanskog predsjednika u Francuskoj

Osnivač Nacionalnog fronta koji sada vodi njegova ćerka Marin Le Pen, izbačen je iz stranke u avgustu ove godine poslije antisemitskih i provokativnih izjava
0 komentar(a)
Žan-Mari Le Pen, Foto: Reuters
Žan-Mari Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2015. 18:04h

Osnivač i bivši lider francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front Žan-Mari Le Pen izjavio je danas da ne želi muslimanskog "predsjednika Mustafu" na predsjedničkim izborima 2017. godine, što je ocijenjeno kao još jedna njegova provokativna izjava, prenijeli su francuski mediji.

"Postoji neka vrsta svetog zavjeta između ekstremne ljevice i desnice koja želi da stane na put Nacionalnom frontu", ocijenio je Le Pen za francuski BFMTV, dan poslije drugog kruga regionalnih izbora na kojima je ekstremna desnica zabilježila značajan uspjeh, osvojivši većinu, ali nedovoljnu da sama vlada, u jednom od 13 regiona.

Osnivač Nacionalnog fronta koji sada vodi njegova ćerka Marin Le Pen, izbačen je iz stranke u avgustu ove godine poslije antisemitskih i provokativnih izjava.

"Ne bih želio da 2017. godine dobijemo vladu nekog predsjednika Mustafe", rekao je Žan-Mari Le Pen aludirajući na kontroverzni roman pisca Mišela Uelbeka koji pominje pobjedu neke muslimanske stranke i izbor muslimanskog predsjednika u Francuskoj.

Le Pen je osnovao stranku 1972. godine i vodio ju je skoro 40 godina, ali je 2011. ustupio svoje predsjedničko mjesto ćerki Marin. Ona od tada želi da stranku oslobodi od rasističkog i antisemitskog imidža kako bi postigla bolje rezultate na izborima i povećala popularnost stranke.

Desničarska stranka Republikanci bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija osvojila je najviše glasova na regionalnim izborima u Francuskoj, 40,2 odsto.

Vladajući socijalisti su na drugom mjestu sa osvojenih 28,9 odsto glasova, a ekstremna desnica Nacionalni front dobila je podršku 27,1 odsto glasača.

Bonus video: