Poraz Marin Le Pen, trijumf Sarkozija i Olanda

Ovi izbori su smatrani kao važan ispit za tu anatiimigracionu partiju
17 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2015. 20:04h

Francuski ekstremno desničarski Nacionalni front doživio je poraz u drugom krugu regionalnih izbora u Francuskoj uprkos velikoj dominaciji u prvom krugu, pokazuju izlazne ankete tri agencije poslije danas održanih izbora.

Vođa partije Marin Le Pen i njena nećakinja nisu uspjele da pobijede u dva francuska regiona na današnjim izborima. Ovi izbori su smatrani kao važan ispit za tu anatiimigracionu partiju.

Agencije za istraživanje javnog mnjenja Ipsos, Ifop i TNS-Sofres procjenjuju da su opozicioni konzervativci i vladajući Socijalisti osvojili kontrolu u svih 13 francuskih regiona, a da ekstremna desnica nije pobijedila ni u jednom, iako je vodila u šest u prvom krugu koji je održan prije nedjelju dana.

Prema tim projekcijama, Marin Le Pen je osvojila oko 42 odsto glasova u regionu Sjeverni Pa de Kale a njen suparnik, konzervativac Gzavije Bertran oko 57 odsto.

Njena nećakinja Marion Marešal Le Pen je prema procjenama osvojila oko 45 odsto glasova u južnoj regiji Provans-Alp-Kot d'Azir, a konzervativni gradonačelnik Nice Kristian Estrosi oko 55 odsto.

Ankete pokazuju da vodi partija desnog centra bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija ispred vladajućih Socijalista, sadašnjeg predsjednika Fransoa Olanda.