Ekvador potpisao sporazum sa Švedskom o Asanžovom ispitivanju

Asanž se sklonio u zgradu ambasade Ekvadora u junu 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja u vezi optužbi za seksualni napad i silovanje dvije žene 2010. godine. Od demantuje optužbe
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2015. 16:18h

Ekvador i Švedska potpisali su sporazum koji omogućava da osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ispitaju švedske vlasti u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Asanž od kada je prije tri godine optužen za silovanje živi u ambasadi Ekvadora u Londunu.

Sporazum je potpisan u glavnom gradu južnoameričke države, Kitu nakon polugodišnjih pregovora.

"Ovo je bez sumnje instrument koji osnažuje međusobne odnose i olakšaće izvršenje pravosudnih stvari poput ispitivanja Asanža", saopštilo je ministarstvo vanjskih poslova Ekvadora.

Asanž se sklonio u zgradu ambasade Ekvadora u junu 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja u vezi optužbi za seksualni napad i silovanje dvije žene 2010. godine. Od demantuje optužbe.

Asanže kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama gdje bi moglo da mu se sudi zbog objave tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata prije pet godina na Vikiliksu, što je bilo jedno od najvećih curenja informacija u istoriji SAD.

Britanija, koja optužuje Ekvador da davanjem azila i puštanjem Asanža da ostane u ambasadi u Londonu sprečava pravosuđe u obavljanju posla, pozdravila je sporazum.

"Na švedskom tužitelju je da sada odluči kako da nastavi sa ovim pravosudnim slučajem", rekla je portparolka britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: