Marin Le Pen očekuje pobjedu na regionalnim izborima u Francuskoj

Liderka Nacionalnog fronta je iskoristila svoju nacionalističku i antiimigracionu retoriku, ranijih godina izraženiju u stranci, poslije otkrića da su napadači došli u Francusku kao izbjeglice preko Grčke
0 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2015. 15:24h

U Francuskoj su danas održava drugi krug regionalnih izbora na kojima je favorit ekstremno desničarska stranka Nacionalni front.

Izbori se održavaju tokom vanrednog stanja koje je u Francuskoj uvedeno poslije 13. novembra, kada je u najvećem terorističkom napadu u toj zemlji ubijeno 130 ljudi.

Oko birališta u cijeloj Francuskoj danas su raspoređene pojačane bezbjednosne snage, posebno u Parizu.

Nacionalni front Marin Le Pen je u prvom krugu regionalnih izbora osvojio 28 odsto glasova, odnosno šest od 13 regiona i u drugom krugu očekuje pobjedu u još nekoliko regiona.

Ta stranka je u prvom krugu izbora osvojila više glasova od desničarske stranke Republikanci bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija, koja je dobila 27 odsto glasova, a vladajuća Socijalistička partija predsjednika Fransoa Olanda osvojila je 23,5 odsto glasova

Poslije uspeha na evropskim i lokalnim izborima, ekstremno desničarski Nacionalni front Marin Le Pen je i bio favorit na regionalnim izborima.

Predsjednički izboru u Francuskoj biće održani 2017. godine, a Marin Le Pen već je najavila kandidaturu.

Popularnost Marin Le Pen je u porastu poslije terorističkih napada i Parizu.

Liderka Nacionalnog fronta je iskoristila svoju nacionalističku i antiimigracionu retoriku, ranijih godina izraženiju u stranci, poslije otkrića da su napadači došli u Francusku kao izbjeglice preko Grčke.

Vladajući socijalisti nisu izvukli korist od porasta popularnosti predsjednika Fransoa Olanda koji je dobio podršku građana u borbi protiv terorizma poslije napada.