Češki parlament odbio da tuži Zemana za izdaju domovine

Prema ocjeni senatora, Zemanove izjave u kojima je osporavao evropske sankcije protiv Rusije i pravdao rusku aneksiju Krima znače samo iznošenje mišljenja na koje šef države kao i svako drugi ima pravo
0 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2015. 10:12h

Senat Parlamenta Češke odbio je peticiju i zahtev 11.126 gradjana da tuži sudu predsjednika Češke Miloša Zemana za zločin izdaje domovine.

Prema ocjeni senatora, Zemanove izjave u kojima je osporavao evropske sankcije protiv Rusije i pravdao rusku aneksiju Krima znače samo iznošenje mišljenja na koje šef države kao i svako drugi ima pravo.

"Reč je o izjavama koje ne ostavljaju nikakve posljedice na suverenitet i teritorijalni integritet Češke ni na demokratski poredak", izglasao je sinoć odbijanje peticije gornji dom češkog parlamenta.

Senatori ljevice spriječili su sinoć da gornji dom usvoji preporuku predsjedniku Zemanu da bude uzdržaniji u svojim izjavama, posebno najnovijim uvredljivim o izbjeglicama i muslimanima koje povezuje direktno sa terorizmom, pošto su senatori za Češku socijaldemokratsku stranku i nereformisani komunisti izašli u vrijeme tog glasanja iz sale.

Posljednja izjava češkog predsjednika uvredila je Tursku, pošto je Zeman optužio da se umesto kao saveznik NATO ponaša kao saveznik Islamske države.

On se oštro usprotivio tome da Turska udje u EU a turski mediji su zato juče ponovo objavili video snimke kako se češki predsjednik, neskriveni ljubitelj dobrog pića, na državnim svečanostima tetura, pravdajući to nekakvom virozom.

Bonus video: