Makron će ove sedmice "dati važnu izjavu"

Makron je odustao od planova za povećanje poreza na gorivo, ali to nije zaustavilo proteste "žutih prsluka" koji traže smanjenje poreza, veću minimalnu platu i veće penzije
0 komentar(a)
francuska protest, Foto: Reuters
francuska protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2018. 14:00h

Francuski predsjednik Emanuel Makron ove sedmice će dati "važnu izjavu", objavio je danas njegov portparol Benžamin Grivo, dan nakon nasilnih protesta širom zemlje zbog rasta životnih troškova.

"Predsjednik Republike će dati važnu izjavu", rekao je Grivo televiziji LCI. Nije naveo pojedinosti o tačnom terminu i sadržaju poruke.

JWPlayer video mesto

Bliski Makronovi saradnici izjavili su u petak da će se predsjednik obratiti naciji početkom sedmice, piše Hina.

Makron je odustao od planova za povećanje poreza na gorivo, ali to nije zaustavilo proteste "žutih prsluka" koji traže smanjenje poreza, veću minimalnu platu i veće penzije.

JWPlayer video mesto

Premijer Eduar Filip nakon najnovijeg talasa protesta obećao je "ponovo uspostavljanje nacionalnog jedinstva" i poručio da se razgovori s mirnim demonstrantima "moraju nastaviti".

"Nikakvi porezi ne smiju ugroziti naše nacionalno jedinstvo. Moramo ponovo izgraditi nacionalno jedinstvo kroz dijalog, rad i ujedinjavanje."

JWPlayer video mesto

Po podacima ministarstva unutrašnjih poslova, 1.723 osobe uhapšene su širom zemlje u subotu tokom "četvrtog čina" protesta. Demonstracije su se u međuvremenu proširile na druge francuske gradove i pretvorile u nasilnu pobunu protiv vlasti.

U pritvoru je širom zemlje ostalo 1.220 osoba.

Prema procjenama vlasti, u jučerašnjim protestima učestvovalo je oko 136.000 ljudi.

Na području Pariza policija je uhapsila 1.082 osobe, što je mnogo više od 412 uhapšenih vikend prije.

Bonus video: