Zeman: Turskoj nije mjesto u EU, ponaša se kao saveznik ID

Češki predsjednik je naglasio da se Turska vodi principom “neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj“, misleći na tursku represiju nad Kurdima, koji su, prema Zemanovim riječima, ”jedini koji se efektivno bore protiv Islamske države”, prenosi Raša tudej“
8 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.12.2015. 18:23h

Turska ne bi trebalo da postane članica EU, rekao je predsjednik Češke Miloš Zeman, dodavši da se ta zemlja ponaša kao saveznik ID, iako je članica NATO.

“Mislim da je Turska prava članica NATO, ali se u nekim trenucima ponaša kao saveznik Islamske države. Kupuje naftu iz Sirije, i tako finansira Islamsku državu”, rekao je Zeman za češki list “Parlamenti listi“.

Češki predsjednik je naglasio da se Turska vodi principom “neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj“, misleći na tursku represiju nad Kurdima, koji su, prema Zemanovim riječima, ”jedini koji se efektivno bore protiv Islamske države”, prenosi Raša tudej“.

Zeman je ostao pri stavu da treba biti oprezan kada je riječ o Turskoj i da nema razloga da ta zemlja bude članica Evropske unije.

On je, takođe, kritikovao nameru EU da dodijeli tri milijarde eura Ankari, kako bi Turska mogla da pruži bolje uslove za 2,2 miliona izbjeglica iz Sirije.

“Rimska imperija, prije nego što se raspala, plaćala je danak varvarima da ne napadaju njenu teritoriju. Turska je u mogućnosti da primi ovoliki broj izbjeglica, ne samo što je to mali dio u odnosu na njenu populaciju, već zato što dijele istu religiju”, objasnio je on.

Zeman je dodao da ne vidi opasnost u Islamu, koliko vidi u prenošenju muslimanskih navika u Evropu.

Bonus video: