Ostaci groba Sulejmana Veličanstvenog pronađeni u Mađarskoj?

"Imamo podatke koji svi ukazuju u istom smjeru. Zato kažemo 'sa velikom izvjesnošću', pošto nema znakova koji ukazuju u drugom smjeru. Potrebne su, međutim druge potvrde, pošto je ovo veoma delikatna tema", rekao mađarski istoričar Norbert Pap
212 pregleda 9 komentar(a)
Sulejman Veličanstveni, Foto: Shutterstock
Sulejman Veličanstveni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2015. 16:09h

Ostaci groba Sulejmana Veličanstvenog pronađeni su "s velikom vjerovatnoćom" kod mađarskog grada Sigeta, gdje je umro 1566. tokom osmanske opsade, rekao je mađarski istoričar Norbert Pap.

Pap je rekao da se vjeruje da je grob napravljen na mjestu gdje se nalazio Sulejmanov šator i gdje je on umro.

Za konačnu potvrdu da je pronađen Sulejmanov grob potrebna su dalja iskopavanja, reko je Pap, šef odjeljenja za političku geografiju, regionalne i razvojne studije na Univerzitetu u Pečuju.

"Imamo podatke koji svi ukazuju u istom smjeru. Zato kažemo 'sa velikom izvjesnošću', pošto nema znakova koji ukazuju u drugom smjeru. Potrebne su, međutim druge potvrde, pošto je ovo veoma delikatna tema", rekao je Pap.

Do smrti u 71. godini, Sulejman je bio najdugovječniji vladar Osmanskog carstva koje je tokom njegove 46-godišnje vladavine proširilo dominaciju na Balkanu, Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

Vjeruje se da je njegov grob pronađen u bivšem osmanskom naselju Turbek, koje je uništeno oko 1680. godine. Otrkiće tog naselja objavio je Pap 2013. godine.

Istoričari vjeruju da su Sulejmanovo srce i unutrašnji organi spaljeni u grobnici, a da je tijelo odneseno u Konstantinopolj. Njegova smrt je bila tajna 48 dana kako vojnici ne bi odustali od borbe.

Bonus video: