O OBARANJU RUSKOG AVIONA

Putin: Crnu kutiju otvoriti uz prisustvo stranih stručnjaka

Dešifrovanje podataka crne kutije bombardera Su-24 će pomoći da se odredi tačna putanja njegovog kretanja, gdje se nalazio u momentu kada je srušen, gdje mu je tačno nanijet "izdajnički udarac", izjavio je Putin
58 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Putin, Sergej Šojgu, Foto: Beta-AP
Vladimir Putin, Sergej Šojgu, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.12.2015. 20:49h

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da otvori crnu kutiju ruskog vojnog aviona Su-24 kojeg su oborile turske snage, ali isključivo u prisustvu međunarodnih stručnjaka.

"Što se tiče crne kutije, sada ćemo je pogledati. Jesu li je otvarali?“, pitao je Putin na sastanku s ministrom odbrane, prenio je Sputnjik.

Putin je zatim zamolio da se kutija još ne otvara.

"Otvorite je samo zajedno s inostranim stručnjacima, sve treba pažljivo zabilježiti", naložio je predsjednik Rusije.

Dešifrovanje podataka crne kutije bombardera Su-24 će pomoći da se odredi tačna putanja njegovog kretanja, gdje se nalazio u momentu kada je srušen, gdje mu je tačno nanijet "izdajnički udarac", izjavio je Putin.

"Koliko razumijem, crna kutija će nam omogućiti da precizno sagledamo cijelu putanju kretanja Su-24 od trenutka njegovog polijetanja do momenta kada je pao: brzina, visina, sva okretanja tokom leta", rekao je Putin.

Šojgu je ruskom predsjedniku rekao da je ruska vojska aktivno radila na teritoriji na kojoj se nalaze borci koji su ubili ruskog pilota.

On je dodao da su zahvaljujući tom radu, te teritorije oslobodile snage za specijalne operacije i specijalci sirijske armije za potragu za pilotima.

"Sirijska vojska je istražujući ovu teritoriju pronašla mjesto na koje je pao naš avion", rekao je Šojgu.

Prema riječima ministra, teroristi su energično bježali s te teritorije.

"Ništa nisu uspjeli da skinu s aviona i pronađena je crna kutija koju smo donijeli, i ovde želim da vam je pokažem", rekao je Šojgu.