Islamska država prokrijumčarila oružje u Evropu?

Stručnjaci strahuju kako bi Islamska država mogla iskoristiti propuste evropskih vlada koji se tiču međusobnog dijeljenja informacija o potencijalnim teroristima
7 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2015. 18:37h

Islamska država je navodno regrutovala stručnjake s polja hemije, fizike i računarskih nauka kako bi se protiv Zapada nastavila boriti oružjem masovnog uništenja, stoji u prilično šokantnom izvještaju Evropskog parlamenta, piše Dnevnik.hr.

Ovaj portal prenosi da u izvještaju nastalom nakon prošlomjesečnih napada na Pariz, stoji da je ova teroristička organizacija već prokrijumčarila oružje masovnog uništenja u Evropu.

Stručnjaci strahuju kako bi Islamska država mogla iskoristiti propuste evropskih vlada koji se tiču međusobnog dijeljenja informacija o potencijalnim teroristima.

"U ovom trenutku, Evropljani ne uzimaju za ozbiljno mogućnost da bi ekstremističke grupe mogle koristiti biološke, radiološke i nuklearne materijale tokom napada u Evropi. Pod ovakvim uslovima, kada bi se ovakav napad dogodio, njegove posljedice bi bile još više destabilizirajuće', stoji u izvještaju pod nazivom "ISIL/Daesh and non-conventional weapons of terror".

U Europolu tvrde kako se kontinent suočava s najvećom prijetnjom u proteklih 10 godina.

Bonus video: