Počeo prvi krug regionalnih izbora u Francuskoj

Birališta se zatvaraju u 20 časova, a drugi krug izbora biće održan 13. decembra
1 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2015. 09:31h

Širom Francuske u osam sati su otvorena birališta na kojima oko 44 miliona Francuza bira predstavnike za regionalne savjete.

Prvi krug regionalnih izbora održava se tri nedjelje nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130 osoba, i uz pojačane mjere bezbjednosti s obzirom da je u Francuskoj na snazi vanredno stanje uvedeno poslije napada u prijestonici.

Posljednje ankete javnog mnjenja ukazuju da bi desničarski Nacionalni front mogao da osvoji između 27 i 30 odsto glasova u prvom krugu, a toliko bi mogao da očekuje i Republikanska partija bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija.

Regionalni izbori se smtraju svojevrsnim testom na kojem će građani pokazati koliko podržavaju odgovor francuske vlade na terorističke napade 13. novembra, ocjenjuju analitičari.

I dok francuski predsjednik Fransoa Oland uživa veću podršku kao rezultat odlučnog odgovora na terorističke napade, njegova Socijalistička partija nema sličnu podršku i procjenjuje se da bi mogla da osvoji 22 odsto glasova.

Više od 21.000 kandidata nadmeće se za mjesta u regionalnim savjetima.

Među njima je, prema lokalnim medijima, najmanje osam ministara, 15 regionalnih lidera, 103 članca francuskog parlamenta, 52 senatora i 23 poslanika Evropskog parlamenta.

Francuski mediji ocjenjuju da bi najveća prijetnja francuskoj demokratiji bila slaba izlaznost birača, kao što je bilo na prošlim regionalnim izborima 2010. kada je odziv birača bio rekordno nizak - svega 46 odsto njih.

Birališta se zatvaraju u 20 časova, a drugi krug izbora biće održan 13. decembra.

Bonus video: