Francuska ne zna sta da učini sa tijelima napadača iz Pariza

Ono što brine francuske vlasti je da bi grob napadača mogao da se pretvori u "svetilište" za druge islamiste
4 komentar(a)
Pariz napad, Foto: Reuters
Pariz napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2015. 19:30h

Francuska ne zna šta da učini sa tijelima napadača koji su izveli terorističke napade u Parizu, a postavlja se pitanje da li da ih preda porodicama, vrati u zemlju porijekla ili sahrani na diskretan način.

Kako prenosi AFP, zvaničnik pogrebne službe u Parizu Fransoa Mišo Nerard navodi da postoji nekoliko mogućnosti na osnovu zakona.

Ako porodice zatraže tijela, u tom slučaju preminuli imaju pravo da budu sahranjeni u mjestu u kojem su živjeli, mestu u kojem su umrli ili gdje porodica to želi, a ako porodice ne žele da organizuju sahranu onda vlasti treba da odluče šta sa posmrtnim ostacima, kaže on.

Ono što brine francuske vlasti je da bi grob napadača mogao da se pretvori u "svetilište" za druge islamiste.

Tokom serije napada 13. novembra ubijeno je sedam napadaca i bombaša samoubica, a do sada su identifikovana samo četiri.

Gradonačelnici pariskih četvrti iz kojih potiču neki od napadača ili gde su ubijeni kažu da nemaju nikakve informacije o planovima za sahrane.

Oni bi mogli biti sahranjeni na jednom od pariskih grobalja na kojem postoji dio u kojem se sahranjuju muslimani, ali zvaničnici navode da nemaju nikakve informacije o tome.

Osim Abdelhamida Abauda (28), za kojeg se sumnja da je organizator napada i koji je bio državljanin Belgije i onih koji nisu identifikovani, svi drugi su bili Francuzi, iako su dvojica živjeli u Belgiji.

Bonus video: