PROTESTI "ŽUTIH PRSLUKA"

FOTO Pariz u haosu: Zapaljena kola, suzavac, šok bombe, vodeni top...

Najmanje 224 osobe uhapšene su u današnjim neredima na ulicama glavnog grada Francuske
311 pregleda 0 komentar(a)
pariz protest, žuti panciri, Foto: Reuters
pariz protest, žuti panciri, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2018. 20:15h

Najmanje 224 osobe uhapšene su od jutros pa sve do kasnog popodneva, u sukobima demonstranata i policije tokom protesta "žutih prsluka" zbog povećanja taksi na gorivo.

Prema podacima Uprave policije, najviše je hapšenja bilo u okolini Jelisejskih polja, što je znatno veći broj nego na protestima prošle subote, kada su uhapšene 103 osobe.

Rojters prenosi da među uhapšenima ima ekstremista krajnje desnice i krajnje ljevice. Jedan demonstrant je iz parkiranog policijskog kamiona ukrao jurišnu pušku G36, navodi francuski "Figaro", a detalja o tom incidentu za sada nema.

Prema posljednjim informacijama povrijeđeno su najmanje 92 osobe. Prema izvještajima svjetskih medija na ulicama Pariza vlada opšti haos, o čemu svjedoče i zapaljena vozila.

Francuska policija je tokom rana ispalila šok bombe, suzavac i vodeni top u okršaju sa protestantima koji su pokušali da probiju kordon na Jelisejskim poljima u Parizu na trećem protestu protiv visokih troškova života.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner je na Tviteru naveo da je oko Šanzelizea bilo "1.500 izazivača nereda".

Suzavac je bačen nedaleko od Trijumfalne kapije, gdje su demonstranti na sredini ulice postavili barikade od dasaka i zapalili ih. Demonstranti su na suzavac odgovorili kamenicama.

"Žuti prsluci" su za danas pozvali na nove demonstracije i blokade puteva širom Francuske, uključujući i prijestonicu, gdje su prošlog vikenda protesti postali nasilni.

AP navode da je na Jelisejskim poljima raspoređeno nekoliko hiljada pripadnika policije.

RT prenosi snimke na kojima se vidi da je policija upotrijebila i vodeni top na okupljene demostrante.

Sastanak francuskog premijera Eduara Filipa i predstavnika demonstranata koji već nedjeljama protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, nije juče urodio plodom pošto su neki predstavnici "žutih prsluka" napustili razgovore.

Oni su rekli da dobijaju prijetnje i tražili su da se razgovori prenose uživo na televiziji, što je vlada odbila.

Protestima vozača protiv povećanja poreza na gorivo pridružili su se, kako prenosi Tanjug, farmeri, službenici, penzioneri i drugi u "žutim prslucima" - pokretu koji sada uključuje širok spektar građana koji protestuju zbog visokih troškova života.

Njihova lista zahtjeva obuhvata smanjenje poreza, stvaranje skupštine građana, državnih subvencija kako bi se pomoglo kompanijama da povećaju zapošljavanje, veće penzije i veću nacionalnu minimalnu platu.

Sam premijer rekao je da je razgovor sa preostalim demonstrantima bio koristan i da su njegova vrata otvorena ako "žuti prsluci" izaberu predstavnike.

Galerija

Preporučujemo za Vas