I šesti ministar napustio vladu Tereze Mej

Džajma koji se u kampanji 2016. zalagao za ostanak zemlje u EU kazao je da njen predlog sporazuma znači da će Britanija predati "svoj glas i veto" i da premijerka ne bi trebala isključiti mogućnost drugog referenduma
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2018. 09:27h

Britanski ministar nauke i prosvjete Sem Džajma napustio je u petak vladu premijerke Tereze Mej postavši šesti ministar koji je podnio ostavku u znak protest protiv njenog predloga sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Džajma koji se u kampanji 2016. zalagao za ostanak zemlje u EU kazao je da njen predlog sporazuma znači da će Britanija predati "svoj glas i veto" i da premijerka ne bi trebala isključiti mogućnost drugog referenduma.

Njegova ostavka novi je udarac za Mej koja pokušava uvjeriti svoje poslanike da podrže sporazum postignut u nedjelju s Briselom, prenosi Hina.

Mej je, uoči izlaska zemlje iz EU-a za četiri mjeseca, suočena s kritikama svih strana uključujući Sjevernoirske stranke koja joj 'drži' većinu u parlamentu.

"Postaje mi sve jasnije da predloženi sporazum nije u britanskom nacionalnom interesu i da bi glasanje za taj sporazum bilo glasanje za neuspjeh", napisao je Džajma u izjavi o ostavci, prema Dejli Telegrafu

"Izgubićemo a ne preuzeti kontrolu nad sudbinom nacije", dodao je.

Bonus video: