Peskov o obaranju ruskog aviona: Turska reakcija podsjeća na teatar apsurda

"Predsjednik Turske je dao izjavu u kojoj je rekao da bi u slučaju da je turski avion oboren iznad Sirije to smatrao činom agresije. Onda, kako kvalifikovati ono što se dogodilo sa ruskim avionom?", upitao je Peskov u intervjuu za TV program "Vijesti u subotu"
64 pregleda 0 komentar(a)
Ruski avion, Foto: Reuters
Ruski avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2015. 12:48h

Reakcije Turske na incident sa ruskim borbenim avionom, koga su turske vazduhoplovne snage oborile iznad Sirije, podsjećaju na "teatar apsurda", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsjednik Turske je dao izjavu u kojoj je rekao da bi u slučaju da je turski avion oboren iznad Sirije to smatrao činom agresije. Onda, kako kvalifikovati ono što se dogodilo sa ruskim avionom?", upitao je Peskov u intervjuu za TV program "Vijesti u subotu".

"Slušajte, to je neka vrsta teatra apsurda", rekao je Peskov.

Peskov je kazao da je teško predvidjeti poteze turskog rukovodstva, ali nije želio da govori o najnegativnijim posljedicima incidenta, kakva bi na primjer bila mogućnost da Turska blokira navigaciju, naveo je TAS S.

"Sada, možemo da potvrdimo samo ovo: ruski piloti su obezbijeđeni od novih prijetnji, instaliran je sistem protivvazdušne odbrane i ostavimo po strani apokaliptična scenarija te vrste", poručio je Peskov.

Prema njegovim riječima, turska poslovna udruženja u Rusiji podigla su se na najviši stepen uzbune nakon obaranja ruskog aviona u Siriji.

"Dobijamo jako puno signala od predstavnika turskih biznis i civilnih organizacija koje posluju u Rusiji - svi su na najvišem nivou uzbune i niko ne može da odgonetne zašto je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan to uradio“, naglasio je Peskov.

Peskov je poručio da takvi potezi koji se ocjenjuju kao "najstrašnije provokacije", ni u kom slučaju ne mogu da budu "u interesu NATO, ni Rusije, pa na kraju krajeva ni same Turske“.

Komentarišući da li je sin turskog predsjednika umiješan u ilegalnu trgovinu naftom sa pripadnicima terorističke organizacije Islamska država, Peskov je istakao da Moskva raspolaže tom informacijom, iako nije mogao da precizira koliko je ona tačna, prenio je Sputnjik.

Turski lovac F-16 oborio je u utorak ujutro ruski bombarder Su–24 u blizini granice Turske sa Sirijom.

Jedan pilot, koji se katapultirao, ubijen je kad su teroristi sa zemlje pucali na njega, a prilikom operacije spasavanja, u kojoj je evakuisan drugi pilot, poginuo je i jedan vojnik.

Bonus video: