Oland na komemoraciji: Na napade ćemo odgovarati pjesmom

Oland je, obraćajući se okupljenima ispred Palate invalida, rekao da su oni koji su izveli niz pogubnih napada u Parizu djelovali u ime "bolesnih motiva i iznevjerivši svog Boga"
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2015. 11:14h

Francuski predsjednik Fransoa Oland poručio je danas, na ceremoniji odavanja pošte za 130 ubijenih i oko 350 ranjenih u napadima izvedenim u Parizu 13. novembra, da će Francuzi na napade odgovarati tako što će više pjevati i odlaziti na koncerte i stadione.

Šef francuske države je, takođe, dao "svečano obećanje" da će uništiti Islamsku državu koja je organizovala napade, opisavši njene pripadnike kao "armiju fanatika".

Oland je, obraćajući se okupljenima ispred Palate invalida, rekao da su oni koji su izveli niz pogubnih napada u Parizu djelovali u ime "bolesnih motiva i iznevjerivši svog Boga", prenio je AFP.

Uz čitanje imena 130 žrtava napada ispred Palate invalida, Francuska danas odaje poštu ubijenima u napadima izvedenim prije tačno dvije nedelje, koji su Pariz zavili u crno i posijali strah u prijestonici i šire.

Ubijeni su većinom bili u svojim 20-im i 30-im godinama, najmlađa nastradala osoba je imala 17 godina, a najstarija 68.

Međutim, nisu sve porodice žrtava prihvatile poziv da učestvuju u službi u velikom kompleksu u kojem se nalazi vojni muzej i Napoleonova grobnica.

Članovi porodice jedne žrtve kažu da su odbili da prisustvuju službi jer nije dovoljno učinjeno da bi se nacija zaštitila nakon prvobitnih terorističkih napada u Francuskoj početkom godine.

U nizu terorističkih napada u Parizu, 13. novembra, ubijeno je 130 osoba, a ranjeno više od 350 njih.

Napadači su pucali u restoranima, barovima i koncertnoj dvorani, gdje je ubijeno 89 osoba, a trojica napadača raznijela su se ispred nacionalnog stadiona "Stad de Frans" u pariskoj četvti Sen Deni.

U napadima je učestvovalo najmanje devet osoba, koje su mrtve.

Među njima je i osumnjičeni za organitaciju napada Abdelhamida Abauda, koji je ubijenog u policijskoj raciji u Sen Deniju.

Dvojica muškaraca, među kojima je i glavni osumnjičeni Saleh Abdeslam još uvijek su u bjekstvu, a potera za njima je u toku u Francuskoj i Belgiji.

Bonus video: