Kurc: Sukob Rusije i Ukrajine se ne smije rješavati vojnim putem

Kurc je poručio da je važno je da se poštuje međunarodno pravo, održava slobodna plovidba i da se osigura suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, prenosi Tanjug
112 pregleda 1 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2018. 16:59h

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je Rusiju da oslobodi ukrajinske mornare i vrati brodove koje je zaplijenila, i poručio da se sukob ne smije rješavati vojnim putem.

On je kazao da je potrebno da se pronađe mirno rješenje za incident u Kerčkom moreuzu i dodao da će Austrija poštovati sankcije koje je uvela Rusiji, dok god ima razloga za to.

Kurc je poručio da je važno je da se poštuje međunarodno pravo, održava slobodna plovidba i da se osigura suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, prenosi Tanjug.

On je rekao da neće priznati aneksiju Krima, koja predstavlja kršenje međunarodnog prava.

„Jedna stvar mora da bude jasna, ne smije biti vojnog rješenja sukoba. Austrija, kao susjedna zemlja, zanteresovana je za stabilnost Ukrajine“, kazao je Kurc.

Između Rusije i Ukrajine eskalirale su tenzije kada su ruske snage zaplijenile tri ukrajinska broda u Crnom moru, nakon čega je Kijev uveo ratno stanje u pograničnim oblastima.

Bonus video: