SUSRET SA FRANCUSKIM PREDSJEDNIKOM

Kameron: Britanija mora da se uključi u udare u Siriji

Kameron je naveo da je sa Olandom dogovorio jaču kontraobavještajnu saradnju i dodao da će intenzivirati napore za razmjenu obavještajnih podataka sa Francuskom i drugim evropskim partnerima
1 komentar(a)
Fransoa Oland, Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.11.2015. 10:00h

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas u Parizu da je uvjeren da bi Britanija trebalo da se uključi u vazdušne udare u Siriji, koje u cilju uništenja Islamske države sprovode Francuska i druge zapadne zemlje.

"Do kraja nedjelje ću u parlamentu predstaviti sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv IS", najavio je Kameron na zajedničkoj konferenciji za štampu u Parizu sa predsjednikom Francuske Fransoa Olandom, prenio je Rojters.

"Čvrsto podržavam poteze predsjednika Olanda protiv IS u Siriji i uvjeren sam da bi Britanija trebalo da uradi isto", rekao je britanski premijer.

On je takođe Francuskoj ponudio da koristi britansku vazduhoplovnu bazu u Kipru radi sprovođenja udara u Siriji.

Kameron je naveo da je sa Olandom dogovorio jaču kontraobavještajnu saradnju i dodao da će intenzivirati napore za razmjenu obavještajnih podataka sa Francuskom i drugim evropskim partnerima.

Oland je na konferenciji za štampu naveo da Francuska planira da intenzivira kampanju vazdušnih udara na ciljeve IS u Siriji.

"Intenziviraćemo napade, odabiraćemo mete čije će uništenje napraviti najveću moguću štetu toj vojsci terorista", istakao je francuski predsjednik.

Kameron i Oland posjetili su ranije danas koncertnu dvoranu "Bataklan" u Parizu, u kojoj su džihadisti 13. novembra ubili 90 ljudi.

Kameron je na svom nalogu na Twitteru napisao da je u dvorani stajao "rame uz rame" sa Olandom, prenijela je agencija AFP.

"Jutros se nalazim u Parizu da bih se sastao sa predsjednikom Olandom i odao počast hrabrosti naroda Francuske poslije nedavnih terorističkih napada", napisao je Kameron.

Među poginulima u "Bataklanu" je bio i jedan Britanac, podsjeća francuska agencija.