ANALIZA TROŠKOVA TERORISTA

Rojters: Napad na Pariz koštao svega oko 7.000 eura

Teroristički napadi Al Kaide na Njujork i Vašington 11. septembra 2011. koštali su između 400.000 i 500.000 dolara, saopštila je komisija koja se bavila tim zločinom. Ta suma je obuhvatala pilotsku obuku za one koji su oteli avione, troškove letova i života tokom dužeg perioda pripreme napada
0 komentar(a)
Pariz pucnjava, Foto: Reuters
Pariz pucnjava, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2015. 19:57h

Teroristi koji su usmrtili više od 130 osoba u Parizu potrošili su, kako se vjeruje, oko 7.000 eura u organizovanje serije terorističkih napada u francuskoj prijestonici.

Ovi napadi, koji su izvedeni “uz pomoć” kalašnjikova, samoubilačkih prsluka kućne izrade, iznajmljenih automobila i apartmana, podsjetnik su koliko malo je potrebno za masovno ubistvo i sijanje straha, piše Rojters.

Teroristički napadi Al Kaide na Njujork i Vašington 11. septembra 2011. koštali su između 400.000 i 500.000 dolara, saopštila je komisija koja se bavila tim zločinom. Ta suma je obuhvatala pilotsku obuku za one koji su oteli avione, troškove letova i života tokom dužeg perioda pripreme napada.

Prema analizi Rojtersa, napadi u Parizu – u kojima je ubijen veliki broj uglavnom mladih ljudi koji su izašli u provod u petak veče - mogli su koštati manje od dva procenta te sume.

Za najkompleksniji dio napada, pravljenje samoubilačkih prsluka, mogli su biti korišteni neki od najjeftinijih materijala. Svih sedam napadača koristili su identične prsluke sa TATP masom, baterijom i dugmetom za aktivaciju, saopštila je policija.

TATP – ili “Majka Sotone”, kako je poznat u bezbjednosnim krugovima – može biti napravljen od proizvoda koji se mogu naći u domaćinstvu a, na primjer, korišten je u napadima u Londonu u julu 2005.

Hemijski sastojci su dostupni u apotekama, a za svaki od sedam pojaseva trebalo je od 5-10 eura, a klinovi koji su bili u pojasevima trojice napadača na stadionu “Stad de Frans” koštaju oko 150 eura za 500 klinova.

Iznajmljivanje smještaja – dva stana u Parizu, jedan na nedjelju a drugi na tri noći – košta oko 680 eura.

Za iznajmljivanje automobila – folksvagena polo, seata leon i renoa klio – kojima su se dovezli od Brislela do Pariza utrošeno je oko 565 eura, uz pretpostavku da su iznajmljeni na nedjelju dana, uz troškove goriva i druge potrepštine.

Na kraju, kalašnjikovi se u EU mogu naći po cijeni od 300 do 700 eura, saopštio je Europol. Cijena metaka je 500 eura za 2.000 komada.

S obzirom da su tri kalašnjikova nađena kod Bataklana a još tri u jednom od automobila, uz pretpostavku da je korišten još jedan, troškovi iznose 5.400 eura.

U ovu računicu nisu uzeti troškovi mogućih saučesnika koji su stigli iz inostranstva.