Francuska i Rusija: Dogovoreni koordinisani napadi na položaje ID-a

"Razgovor između generala Valerija Gerasimova i Pjera de Vilijea je trajao sat vremena tokom kojih su razmjenili stavove o situaciji na terenu u Siriji i dogovorili se o koordinaciji vojnih operacija u toj zemlji u zajedničkoj borbi protiv međunarodnog terorizma", navodi se u saopštenju
4 komentar(a)
Francuska Rusija, Foto: Shutterstock
Francuska Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.11.2015. 15:45h

Načelnici Generalštabova vojske Francuske i Rusije održali su danas prvi telefonski razgovor o koordinaciji vojnih operacija u Siriji, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Razgovor između generala Valerija Gerasimova i Pjera de Vilijea je trajao sat vremena tokom kojih su razmjenili stavove o situaciji na terenu u Siriji i dogovorili se o koordinaciji vojnih operacija u toj zemlji u zajedničkoj borbi protiv međunarodnog terorizma", navodi se u saopštenju.

Ministarstva odbrane dvije zemlje nisu imala diretke kontakte od početka ukrajinske krize na proljeće 2014. godine.

Poslije terorističkih napada u Parizu 13. novembra kada je poginulo 129 osoba, francuski predsjednik Fransoa Oland je odlučio da se zbliži s Rusijom koja bombarduje položaje džihadista u Siriji.

Oland i njegov ruski kolega Vladimir Putin dogovorili su prije dva dana da će njihove obavještajne službe imati "tešnju saradnju" u borbi protiv Islamske države u Siriji.

"Dogovorena je tešnja saradnja i kontakti između vojske i obavještajnih službi dvije zemlje u njihovim akcijama protiv terorističlih grupa u Siriji", navodi se u saopštenju Kremlja i dodaje da su dogovor o tome postigli Putin i Oland u telefonskom razgovoru.

Oland će boraviti u posjeti Moskvi 26. novembra. Dva dana prije toga, 24. novembra, Oland će boraviti u posjeti Vašingtonu gde će o borbi protiv terorizma razgovarati s američkim kolegom Barakom Obamom.

Bonus video: