Nasljednica Angele Merkel ne isključuje zatvaranje granica za migrante

Kram-Karenbauerova je rekla da je tema izbjegličke politike za CDU "trauma o kojoj se mora razgovarati"
147 pregleda 0 komentar(a)
Kramp-Karenbauer, Foto: Andreas Gebert/Reuters, Andreas Gebert/Reuters
Kramp-Karenbauer, Foto: Andreas Gebert/Reuters, Andreas Gebert/Reuters
Ažurirano: 12.02.2019. 15:48h

Nova predsjednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer u slučaju novog talasa izbjeglica ne bi postupila kao njena prethodnica Angela Merkel nego bi kao posljednju mogućnost zatvorila granice, prenosi njemački javni servis ARD.

Anegret Kamp-Karenbauer poručila je da kao je kao posljednja mogućnost u slučaju da ostali mehanizmi zakažu, zatvaranje granice.

"Mi ionako od ljeta, otkako je kancelarka s partnerima u Evropi o tome postigla sporazum, imamo drugačiju situaciju", dodala je Kramp-Karenbauerova opisujući dogovor Angele Merkel s EU partnerima o mogućnosti vraćanja izbjeglica s njemačke granice na osnovu Dablinskog sporazuma po kojem je za izbjeglice odgovorna ona članica koja je prva na teritoriji Unije u koju je migrant kročio.

Rukovodstvo CDU raspravljalo je u nedjelju uveče o spornoj izbjegličkoj politici Angele Merkel koja je krajem ljeta 2015. otvorila granice i u zemlju pustila preko milion izbjeglica, uglavnom iz Sirije, prenosi Hina.

Iako je izostala otvorena osuda izbjegličke politike Merkel, predsjedništvo CDU donijelo je niz predloga koji idu u smjeru pooštrenja izbjegličke i azilantske politike kao i izbjegavanje situacije iz 2015.

Kram-Karenbauerova je rekla da je tema izbjegličke politike za CDU "trauma o kojoj se mora razgovarati".

"Moramo svima jasno staviti do znanja da smo naučili lekciju iz 2015.", rekla je predsjednica CDU.

Šefica Hrišćansko-demokratske unije koja je od Merkelove preuzela vođstvo partije, istakla je da ta stranka želi da zaštitu granica koordinira s evropskim partnerima.

Kramp-Karenbauerova, koja slovi kao štićenica Angele Merkel, najizglednija je kancelarska kandidatkinja CDU/CSU na sljedećim izborima i u mnogim političkim segmentima osjetno je konzervativnija od prethodnice.

Bonus video: