Zvaničan tekst osude napada u Parizu u petak u džamijama širom Francuske

Francuski savjet muslimana, predstavničko telo oko 2.500 džamija širom zemlje, pozvao je muslimane da se u petak mole za Francusku i da bi tekst o osudi nasilja i terorizma trebalo da bude "vodilja" tokom molitve
80 pregleda 2 komentar(a)
muslimani francuska, Foto: Reuters
muslimani francuska, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2015. 11:35h

Zvaničan tekst osude terorističkih napada u Parizu biće u petak pročitan u svim džamijama širom Francuske, saopšteno je danas u Parizu.

Francuski savjet muslimana, predstavničko telo oko 2.500 džamija širom zemlje, pozvao je muslimane da se u petak mole za Francusku i da bi tekst o osudi nasilja i terorizma trebalo da bude "vodilja" tokom molitve.

"Francuski muslimani će na taj način potvrditi da nedvosmisleno odbacuju svaki oblik nasilja i terorizma, jer je to u suprotnosti s mirom i vrijednostima islama", navodi se u saopštenju.

Velika džamija u Parizu pozvala je "sve građane islamske vjeroispovjesti i njihove prijatelje" na skup u petak u glavnom gradu Francuske, gdje je 13. novembra u terorističkom napadu poginulo 129 ljudi i povređeno više od 350.

U saopštenju Velike džamije pozivaju se svi da na skupu u petak "izraze svoju duboku privrženost Parizu i vrijednostima Francuske".

"Ne terorizmu", moto je džamije koja je ocjenila da su okupljanja građana neophodna i predstavljaju najbolji odgovor onima koji "žele da usade otrovno sjeme razdora i sumnje u francuskom narodu".

Skup pod nazivom "Svi smo mi Pariz" zakazan je poslije molitve u petak ispred Velike džamije, koja se nalazi u Latinskoj četvrti u Parizu, blizu gradske skupštine.

Bonus video: