Sobotka: Naš gnijev se ne smije okrenuti protiv izbjeglica

"Terorističke napade u Parizu izveli su dobro organizavno islamski radikali", istakao je češki premijer
0 komentar(a)
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.11.2015. 10:43h

Češki premijer Bohuslav Sobotka apelovao je na Čehe, danas na 26. godišnjicu "plišane revolucije" i 76. godišnjicu otpora čehoslovačkih studenata nacističkoj okupaciji, da ne dozvole da njima manipulišu populisti i da svoj gnijev zbog terorističkih napada, poput onog 13. novembra u Parizu ne okreću protiv muslimanskih izbjeglica, već protiv islamskih fanatika.

"Ne dozvolimo da nas izmanipulišu. Iako su nedavni teroristički napadi u Parizu izvedeni u jeku izbjegličke krize moramo da shvatimo da su ubijali dobro organizavno islamski radikali. Naš gnijev mora da se okrene protiv njih, nikako protiv izbjeglica koje je iz njihovih domova otjeralo upravo etničko i vjersko nasilje koje šire potpuno iste ubice fanatici", kazao je Sobotka.

Obilježavanje ta dva jubileja premijer i mnogi Pražani započeli su jutros ispred nekadašnjeg studentskog doma u Pragu gdje spomen ploča podsjeća na demonstracije čehoslovačkih studenata protiv njemačke okupacije od 28. oktobra do 17. novembra 1939. godine u kojima je poginuo student medicine Jan Opletal.

Nacističke vlasti novog Protektorata Češka i Moravska nakon nasilnog razbijanja studentskih demonstracija u kojim su učestvovale hiljade ljudi donijele su odluku o zatvaranju svih čeških univerziteta i visokih škola, devetoricu studentskih vođa protesta su pogubili, a oko 1.200 uhapšenih studenata odvukli u koncentracione logore u Njemačkoj.

Mirni studentski pohod koji je 50 godina kasnije 17. novembra 1989. godine brutalno zaustavila na Narodnom bulevaru policija komunističke Čehoslovačke organizovan je prvobitno kao odavanje pošte Opletalu i pogubljenim kolegama, ali kada je pala krv na Narodni bulevar, protest se pretvorio u "plišanu revoluciju" i pad komunističkog čehoslovačkog režima.

"Sedamnaesti novembar je dan koji potvrđuje da sloboda i pravna država, ali i humanost i poštovanje mišljenja drugih predstavljaju temelje naše republike. Naše društvo je te vrednosti Masarikove Čehoslovačke uspjelo da sačuva i pod destruktivnom snagom dva totalitarna režima", kazao je češki premijer i apelovao da Česi te vrijednosti očuvaju isto tako i sada u jeku izbjegličke krize.

Sobotka je naglasio da Evropa ne smije da nipodaštava strah svojih građana od izbjegličke krize i terorizma i ostavi prostor populistima i svojim ekstremistima već da im ponudi realno, pragmatično rješenje.

"Rješenje je prekid migracijskog haosa, obnavljanje funkcionisanja spoljašnjih granica Evropske unije i mirovna stabilizacija regiona u njenoj neposrednoj blizini", kazao je Sobotka.

Ovogodišnja proslava "plišane revolucije", uz tradiciju da Česi masovno dolaze na Narodni bulevar i pale svijeće i polažu cvijeće kod spomenika prebijenim studentima, sudeći po najavama čak 20 raznih demonstracija i hepeninga, protiče u znaku straha od islama i izbjeglica.

Češki predsjednik Miloš Zeman koji često izjednačava terorizam sa islamom. a izbjeglicama poručuje da ih niko nije zvao u Češku i da idu kući, obećao je da će se umjesto odavanja pošte žrtvama studentskih demonstracija protiv nacista 1939. godine i pošte povrijeđenima u "plišanoj revoluciji" popodne obratiti učesnicima demonstracije protiv izbjeglica i islama.

Bonus video: