Belgijsko utočište terorista: Mjesto gdje možete bukvalno da nestanete

"Teroristi se radikalizuju u Francuskoj, pođu za Siriju da se bore za ISIS, i kada se vrate odu do Molenbeka, za logističku podršku i dalje planiranje terorističkih napada"
3 komentar(a)
Molenbek racija, Foto: Reuters
Molenbek racija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2015. 12:38h

Molenbek je "plodno tlo za nasilje", izjavila je gradonačelnica ovog belgijskog grada (distrikt Brisela), Fransoa Šepmans, govoreći o nezaposlenosti i prenaseljenosti među arapskim imigrantskim familijama.

Mladi bez perspektive su najpoželjnija meta za agitovanje od strane terorista, i najlakše ih je preobratiti na radikalni islam.

Belgija je oduvijek bila povoljno mjesto za razvoj ekstremista, piše Rojters. Sa jedne strane pola miliona muslimanskog stanovništva (koje je obično živi na margini društva), sa druge utočište za mnoge francuske radikale.

Bezbjedonosne službe imaju problem zbog sve većeg jaza i odvojenosti francuskog i holandskog stanovništva u zemlji.

Crno tržište za prodaju oružja je sve veće, a upravo to oružje je iskorišteno za masakrar u Parizu.

"Za 500 ili 1.000 eura možete da kupite gotovo bilo koje vojno oružje i to bukvalno za pola sata", izjavio je Bilal Benjaiš, viši saradnik u briselskom Itinera institutu, stručnjaku za širenje radikalnog islama u Belgiji.

"Ovakve cijene i situacija prave od Brisela neki američki grad u kojem su svi naoružani", dodajo Benjaši.

Dvojica napadača koja su ubijena tokom napada u Parizu su bili francuski rezidenti u Belgiji.

Belgijska policija je stoga poslije racije u Molenbeku uhapsila sedmoricu ljudi za koje se vjeruje da su povezani sa teroristima.

"Skoro svaki put kada je u pitanju neka teroristička prijetnja, povezaće se na kraju sa Molenbekom", izjvio je premijer Belgije, Šarl Mišel, čija se Vlada bori sa regrutnim centrima ISIS-a.

Preko 350 belgijskih državljana se bori na strani ISIS-a. što kad se izvuče procentualno na broj stanovnika predstavlja najveći takav kontigent iz Evrope.

Preventivne mjere se nisu pokazale učinkovitim u zadnjih par mjeseci, i sada i sam Mišel smatra Molenbek "ogromnim problemom".

Žan Žambon, ministar unutrašnjih poslova Belgije je obećao da će "lično očistiti distrikt".

Konzervativci okrivljuju ljevičarske političare, i gradsku vladu koja nije imala ozbiljniji pristup u nadzoru Molenbeka.

I sve veće zaoštravanje odnosa izmežu Flandrijaca (holandsko stanovništvo) i frankofonskog stanvništva, dodatno ometa usmjerenje nacionalnih službi na "pravi problem"

Žambon krivi upravo tu jezičku barijeru, jer se samo u Briselu zvanično govori na šest različitih jezika, gradu od samo 1.8 miliona stanovnika.

"Molenbek je svojevrsni pitstop za sve radikale, i krimilace, mjesto gdje bukvalno možete da nestanete", smatra Benjaši

"Teroristi se radikalizuju u Francuskoj, pođu za Siriju da se bore za ISIS, i kada se vrate odu do Molenbeka, za logističku podršku i dalje planiranje terorističkih napada", dodaje Žorž Dalamaž, opozicioni političar desnog-centra.

Kalašnjikov puške, iste onakve kakve su korištene u napadanu u Parizu, su uglavnom iz zaliha koje su došle poslije rata na prostorima bivše Jugoslavije.

Bonus video: