Mogući novi teroristički napadi, više od 110 racija tokom noći

“Koristimo pravni okvir vanrednog stanja kako bi saslušali ljude koji su dio radikalnog džihadističkog pokreta... i sve one koji zalgovaraju mržnju prema Republici”, kazao je Vals
1 komentar(a)
Manuel Vals, Foto: Reuters
Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2015. 08:22h

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je jutros da se u Francuskoj i u drugim evropskim zemljama u sljedećih nekoliko dana ili nedelja mogu očekivati novi teroristički napadi.

"Znamo da su se operacije pripremale ili se pripremaju i dalje, i to me samo protiv Francuske, nego i protiv drugih evropskih zemalja", rekao je Vals radiju RTL.

On je dodao da se napadi mogu očekivati u narednih nekoliko dana ili nedjelja.

Vals je kazao i da su napadi 13. novembra u Parizu biti organizovani i pripremljeni u Siriji.

Policijski izvori kazali su za agenciju Rojters da su nadležni sproveli najmanje 110 racija domova širom Francuske tokom prethodne noći.

“Koristimo pravni okvir vanrednog stanja kako bi saslušali ljude koji su dio radikalnog džihadističkog pokreta... i sve one koji zalgovaraju mržnju prema Republici”, kazao je Vals.

Francuski mediji javljaju da su racije u Tuluzu, Grenoblu, Žemonu i u predgrađu Pariza, Bobinju.

Prema prvim izvještajima, u Tuluzu su uhapšene tri osobe i zaplijenjena je veća količina oružja, a nekoliko je osoba uhapšeno i u Grenoblu. U Žemonu je zatvoreno nekoliko ulica, a policija je upala u stambenu zgradu i krenula da pretresa stanove, a pretraga kuća i stanova odvija se i u Bobinju.

Racije su izvedene i u Lionu, gdje je uhapšeno pet osoba i zaplijenjen čitav arsenal oružja.

Francuski avioni bombardovali su uporišta Islamske države u Raki, u Siriji, kao odmazda protiv džihadista koji su preuzeli odgovornost za napade.

Najteži teroristički napad u francuskoj istoriji zapanjio je Pariz, manje od 11 mjeseci pošto su džihadisti izvršili napad na redakciju satiričnog časopisa Šarli ebdo i na jevrejski supermarket, kada je ubijeno 17 ljudi.

U Francuskoj je trodnevna žalosti i zastave su spuštene na pola koplja, u podne će, minutom ćutanja širom zemlje biti odata pošta žrtvama terorističkih napada u Parizu, a širom zemlje u toku su antiterorističke racije.

Uprkos vanrednom stanju, škole su od jutros ponovo otvorene kao i muzeji, pozorištima i drugi kulturni centri, pošto su zatvoreni poslije terorrističkih napada u petak uveče, prenijela je agencija AFP.

Predsjednik Francoa Oland će minut ćutanja obilježiti na Univerzitetu Sorbona prema 132 žrtave kao i prema 352 povrijeđenih, od kojih su na desetine zadobili ozbiljne povrede.

Evropska unija je pozvala svoje članice da poštuju minut ćutanja i u svojim zemljama, a u Sjedinjenim Američkim Državama, zastava je danas spuštena na pola koplja u Bijeloj kući i ostaće do zalaska Sunca, u četvrtak.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev potvrdio je da je napade na Pariz pripremila mreža individualaca iz Belgije koji su imali saradnike u Francuskoj.

Evropske vlasti su pokrenule međunarodnu potjeru za osumnjičen širom kontinenta, a francuska policija je objavila fotografiju "opasnog pojedinca" koji se sumnja da je dio veće mreže terorista u koju je uključeno oko 20 zavjerenika.

Osumnjičeni za napad za kojim traje potraga Abdeslam Salah rođen je u Belgiji, nalazio se u automobilu kojeg je u subotu zaustavila francuska policija u mjestu Kambre nedaleko od granice sa Belgijom, ali je pušten pošto ništa sumnjivo nije pronađeno.

Francuska policija sprovodi antiterorističke racije širom zemlje u potrazi za Salahom Abdeslamom i ostalim osumnjičenima za terorističke napade.

Bonus video: