"HOĆE OBNOVU RUSKOG CARSTVA"

Porošenko: Ne vjerujte Putinovim lažima, želi da anektira cijelu Ukrajinu

"Treba nam snažna, odlučna i jasna reakcija na agresivno ponašanje Rusije. To znači i zaustavljanje projekta gasovoda 'Sjeverni tok 2'", istakao je ukrajinski predsjednik
76 pregleda 6 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2018. 07:44h

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi da anektira cijelu Ukrajinu i pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel da podrži Kijev.

Petro Porošenko je, u intervjuu za današnji njemački Bild i medijsku grupu Funke, odbacio tvrdnje Rusije da su tri ukrajinska broda ilegalno ušla u ruske vode u Azovskom moru u nedjelju i da je to bila provokacija.

"Ne vjerujte u Putinove laži. Putin želi staro rusko carstvo, Krim, Donbas, cijelu zemlju. Kao ruski car, kako sebe vidi, njegovo carstvo ne može da funkcioniše bez Ukrajine. On nas vidi kao svoju koloniju", rekao je Porošenko.

Pozvao je Njemačku, koja je najveći kupac ruskog gasa, da obustavi izgradnju gasovoda "Sjeverni tok 2" koji bi omogućio Rusiji da direktno snabdije Njemačku, zaobilazeći Ukrajinu.

"Treba nam snažna, odlučna i jasna reakcija na agresivno ponašanje Rusije. To znači i zaustavljanje projekta gasovoda 'Sjeverni tok 2'", istakao je ukrajinski predsjednik, prenosi Rojters.

Porošenko je, takođe, pozvao na stacioniranje brodova NATO-a u Azovskom moru, pišeTanjug.

Preporučujemo za Vas