Lideri EU: To je bio napad na sve nas

Lideri EU su u zajedničkom saopštenju poručili da će “sve biti učinjeno na evropskom nivou kako bi Francuska ponovo bila bezbjedna”
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2015. 20:04h

Izrazi saučešća i podrške Francuzima stižu iz cijelog svijeta, kao i poruke podrške.

Lideri EU su u zajedničkom saopštenju poručili da će “sve biti učinjeno na evropskom nivou kako bi Francuska ponovo bila bezbjedna”.

“To je napad na sve nas. Zajedno ćemo se suočiti sa prijetnjom zajedno, svim neophodnim mjerama i nemilosrdnom odlučnošću”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je danas da će blisko saradjivati s francuskom vladom u potrazi za počiniocima sinoćnjih terorističkih napada u Parizu i za onima koji ih podržavaju.

"Ovaj napad na slobodu nije usmjeren samo na Pariz, on je uperen i pogađa sve nas. Zato moramo da odgovorimo zajedno", rekla je Merkel.

"Mi, vaši njemački prijatelji, saosjećamo s vama. Mi plačemo s vama. Vodićemo ovu borbu zajedno s vama protiv onih koji su vam učinili nezamislive stvari", rekla je Merkelova.

Njemački predsjednik Joakim Gauk rekao je da Njemačka žali zajedno sa Francuskom i da bijes prema ubicama mora da preraste u odlučnost da se brani Evropa.

"Evropske vrijednosti i evropske slobode napadali su moćni neprijatelji tokom istorije. Ipak, naša Evropa je tvrđava demokratije i ljudskih prava. Čak i brutalni napadi islamističkih terorista to neće promijeniti", rekao je Gauk.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izjavio je da je potresen "neljudskim" napadima u Parizu, za koje, kako je istakao, nema nikakvog opravdanja.

"Potresen sam, ne razumijem te stvari koje rade ljudska bića... Ne može biti opravdanja, vjerskog ni čovječjeg. To je neljudski", rekao je papa u intervjuu za televiziju TG2000.

Papa Franjo je dodao da je uz sve koji su pogođeni tim napadima i uz Francusku, "koju toliko voli".

Napadi u Parizu su, kako je dodao, dio "Trećeg svjetskog rata", kako papa često naziva porast nasilja u svijetu, a koji se odvija kroz zločine, masakre i uništavanje kulturnog nasljeđa.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi ranije danas izrazio je zabrinutost za vjernike koji će dolaziti u Rim od 8. decembra, kada počinje Sveta godina (Godina jubileja). Očekuje se da će milioni hrišćana tim povodom doći u Vatikan.

Britanska krajica Elizabeta uputila je francuskom predsjedniku Fransoa Olandu i narodu Francuske duboko saučešće. U poruci se navodi da su kraljica i princ Filip bili duboko šokirani i rastuženi zbog napada.

Slovački predsjednik Andrej Kiska je upućujući saučešće članovima porodica nastradalih i narodu Francuske rekao je da je "šokiran i razljućen zbog napada".

"Teroristi su ponovo ubili ljude u Parizu da šire strah i mržnju među nama u Evropi. Da šire zlo i haos. Poslije tako teške noći, Evropi je potrebno još jedinstva i treba da preduzme pravu akciju. Terorizam nikad ne uništava demokratiju i slobodu u Evropi ako smo sposobni da branimo svoje vrijednosti, svi zajedno i odlučno", napisao je Kiska.

Indijski premijer Narendra Modi koji je u posjeti Velikoj Britaniji osudio je varvarske terorističke napade u Parizu i rekao da je Indija uz narod Francuske u suočavanju sa ovom tragedijom.

"Moramo da budemo kao čovječanstvo u borbi protiv velike globalne prijetnje našeg vremena i da podržimo naše vrijednosti i način života", rekao je Modi.

Napade su osudile i vlade nordijskih zemalja, a građani polažu cvijeće i pale svijeće ispred francuskih ambasada širom tog regiona.

Švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom je govorila o "užasnim vijestima" a njen danski kolega Kristijan Jensen rekao je da terorizam mora da bude poražen. "Ne mogu da unište demokratije koje stoje zajedno", rekao je Jensen.

Finski premijer Juha Sipila rekao je da ne se ne smije dati mjesta strahu i netoleranciji. Danski premijer Lars Leke Rasmusen je poslije polaganja cvijeća ispred francuske ambasade rekao da počinioci moraju da se gone i poraze i da se od toga nikada neće odustati.

Švedski kralj Karl XVI Gustav rekao je da je šokiran i da je sada važno da svi "budu zajedno protiv ovog nezamislivog terorizma".

Libanski radikalni šiitski pokret Hezbolah osudio je večeras terorističke napade u Parizu, optužujući džihadiste iz Islamske države koji su ranije danas preuzeli odgovornost za napade u kojima je poginulo 129 osoba.

"Hezbolah čvrsto osuđuje teroritičke napade koje su sproveli kriminalci iz Islamske države", izjavio je lider Hezbolaha Hasan Nasralah za libansku televiziju, dva dana poslije napada u Bejrutu gdje je poginulo 37 ljudi.

Napade u Parizu su ranije danas osudili palestinski radikalni pokret Hamas, na vlasti u Gazi, i Islamski džihad.

Saučešće su uputili i japanski premijer Šinzo Abe i turski premijer Ahmet Davutoglu.

Kineski predsjednik Si Đinping izdao je saopštenje upućeno francuskom predsjedniku Olandu izražavajući solidarnost sa francuskim narodom i saučešće zbog žrtava u napadu. Si je najoštrije osudio taj "varvarski napad".

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je takođe napade.

Australijski premijer Malkolm Turnbul izrazio je duboko saučešće Australije narodu Francuske.

Avganistgansi predsednik Ašraf Gani je poručio svom francuskom kolegi Olandu da je Avganistan uz Francusku odlučan da se bori protiv terorizma kao zajedničkog neprijatelja.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da je Izrael "rame uz rame" s francuskim predsjednikom i francuskim narodom u zajedničkoj borbi protiv terororizma.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da su misli i molitve upućene njihovim francuskim rođacima u ovo teško i strašno vrijeme. Rekao je da Kanada nudi pomoć i podršku vladi Francuske.

Bonus video: