MANDATARKA ZA SASTAV VLADE

Predsjednik Poljske imenovao Beatu Šidlo za premijerku

Duda i Šidlo su na na svečanosti povodom imenovanja nove vlade istakli da je ovo istorijski trenutak za desnicu ujedinjenu pod krilima PiS, pošto je Duda kao kandidat PiS-a i autsajder u maju izabran za predsjednika Poljske, a zatim je ta partija s još dvije manje stranke u oktobru osvojila apsolutnu većinu u oba doma parlamenta
0 komentar(a)
Beata Šidlo, Andžej Duda, Foto: Reuters
Beata Šidlo, Andžej Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 15:06h

Predsjednik Poljske Andžej Duda je za mandatara za sastav nove vlade danas imenovao Beatu Šidlo, koja je predvodila konzervativnu euroskeptičnu stranku Pravo i Pravda (PiS) u pobjedi na parlamentarnim izborima.

Duda i Šidlo su na na svečanosti povodom imenovanja nove vlade istakli da je ovo istorijski trenutak za desnicu ujedinjenu pod krilima PiS, pošto je Duda kao kandidat PiS-a i autsajder u maju izabran za predsjednika Poljske, a zatim je ta partija s još dvije manje stranke u oktobru osvojila apsolutnu većinu u oba doma parlamenta.

Novu vladu od 21 člana Duda će imenovati u ponedjeljak, a očekuje se da će Šidlo tražiti povjerenje poljskog parlamenta u srijedu, 18. novembra.

I predsjednik i premijerka zahvalili su posebno predsjedniku PiS-a Jaroslavu Kačinjskom što im je ukazao povjerenje i odustao od ličnih ambicija da uđe u izbornu trku za neku od te dvije funkcije.

Šidlo (52), iz rudarske porodice, po obrazovanju etnograf, ušla je u politiku 2005. godine, kao i predsjednik Duda. Oboje su bili manje prisutni u javnosti sve do prethodnih izbora, kada ih je u prvi plan izborne kampanje izbacio osnivač stranke, bivši premijer Jaroslav Kačinjski.

Poljski analitičari ocjenjuju da nova vlada neće biti samostalna, nego da će njom iz sjenke vladati Kačinjski.

Bivši poljski predsjednik Leh Valensa dao je Beati Šidlo svega tri mjeseca na čelu vladu, uvjeren da će je zatim zamjeniti Kačinjski, dok je prvi premijer iz redova PiS-a Kažimjež Marćinkjevič izjavio da očekuje da će Šidlo na čelu vlade biti devet mjeseci, isto koliko je on bio premijer dok Kačinjski nije preuzeo tu funkciju.

Šidlo je preij imenovanja saopštila sastav svoje vlade. Aplauze i opozicije je pobrala za ministre ekonomskih resora na koje je PiS postavila ugledne ekonomske stručnjake. Za novog šefa diplomatije imenovala je diplomatu od karijere i nekadašnjeg pregovarača Poljske sa SAD o američkom antiraketnom štitu Vitolda Vačikovskog.

Žestoke kontroverze, ne samo u Poljskoj, izazvao je izbor novog ministra odbrane Antonija Maćereviča, glavnog pobornika teorije zavjere da je Rusija nemerno oborila avion poljskog predsjednika Leha Kačinjskog 2010, kada je poginulo 96 ljudi, među kojima su bili i prva dama i članovi visoke državne i vojne delegacije.

U novoj vladi biće i ministar koordinator obavještajnih službi Marijuš Kaminjski, koji je nepravnosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Preporučujemo za Vas