Makron: Razbojnici me neće pokolebati

"Ne smijemo da mijenjamo kurs, jer je ovaj politički pravac ispravan i potreban", rekao je Makron u jednosatnom obraćanju, u kojem je iznio plan za prelazak na čistiju energiju
132 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2018. 18:06h

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas da razumije nezadovoljstvo glasača izvan velikih gradova Francuske zbog povećanja cijena goriva, ali je naglasio da ga razbojnici neće natjerati da promijeni politiku.

"Ne smijemo da mijenjamo kurs, jer je ovaj politički pravac ispravan i potreban", rekao je Makron u jednosatnom obraćanju, u kojem je iznio plan za prelazak na čistiju energiju.

Kako prenosi Rojters, on je rekao da njegova administracija mora da bude pametnija u kreiranju politike, kako bi se izbjegla pojava "dvobrzinske Francuske" u kojoj bi radnici koji žive izvan gradova bili zapostavljeni i postali isfrustriraniji onim što smatraju gradskom elitom.

Prema riječima Makrona, kriza je, međutim, ilustrovala paradoks u zemlji koja njeguje izdašno socijalno osiguranje, a postaje sve nevoljnija da za to obezbijedi sredstava kroz poreze.

"Ne možete se istovremeno zalagati za smanjenje poreza i izgradnju jaslica i škola", istakao je Makron.

Nakon nasilja tokom protesta demonstranata u žutim prslucima zbog povećanja cijena goriva i poreza generalno, u kojima su ubijene dvije osobe, a više od 600 ljudi povređeno, Makron je istakao da neće miješati „razbojnike sa građanima sa legitimnim pritužbama".

"Neću ni najmanji ustupak napraviti onima koji žele da uništavaju i stvaraju nered", poručio je Makron.

On je priznao da je povećanje poreza na dizel izazvalo više nezadovoljstva nego što je bilo očekivano, i pokušao da gnjev demonstranata ublaži predlogom o reviziji poreza na gorivo svaka tri mjeseca, pri čemu će biti uzete u obzir globalne cijene nafte.

Bonus video: