Američki list: Vlast Merkelove počinje da se urušava?

Posle samo nekoliko mjeseci nakon pobjede Berlina u grčkoj krizi, javila su se strahovanja da će Njemačka, stijena i oslonac Evrope, početi da puca i ruši se, navodi se u tekstu
50 pregleda 2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 08:00h

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ovog ljeta spasla eurozonu, ali više problema sada prijeti da ugrozi njeno liderstvo, piše američki "Forin polisi".

To je, prije svega, migraciona kriza koja je izazvala raskol u vladi Merkelove.

Posle samo nekoliko mjeseci nakon pobjede Berlina u grčkoj krizi, javila su se strahovanja da će Njemačka, stijena i oslonac Evrope, početi da puca i ruši se, navodi se u tekstu.

Najprije je ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas de Mezijer izjavio da je potrebno da se pooštre pravila izdavanja azila izbjeglicama, a zatim je njegov stav podržao i ministar finansija Volfgang Šojble.

Nakon toga je, međutim, šef kabineta Merkelove Peter Altmajer saopštio da ovaj plan ipak nije bio usaglašen sa kancelarkom.

Osim toga, ozbiljan problem za Njemačku je i situacija vezana za skandal s kompanijom Folksvagen, koja je jedan od simbola nemačke industrije, dodaje FP.

Autokoncern je nakon toga pretrpeo štetu od oko 3,9 milijardi dolara, pošto su američke vlasti optužile Folksvagen da je svoje dizel-automobile opremio programskim softverom koji umanjuje stvarne pokazatelje količine izduvnih gasova.

Još jedna afera je i kada su mediji ovih dana prenijeli da je njemačka obaveštajna služba sistematski špijunirala svoje saveznike, kao i nevladine organizacije, navodi FP.

Njemačka kancelarka je, međutim, tokom skandala sa špijunažom američkih obaveštajnih službi izjavila da je špijuniranje među prijateljima nedopustivo.

Forin polisi navodi i reči njemačkog analitičara Jorga Volfa koji smatra da njemačka ekonomija i pravosudni organi treba mnogo da rade kako bi umanjili štetu nanijetu međunarodnom ugledu zemlje.

Bonus video: