Više od 70 preduzetnika potpisalo pismo: "Razarajuće tvrd Bregzit bi ugrozio britansku ekonomiju"

Preduzetnici u pismu navode da je poslovnom svijetu obećan nastavak trgovine sa EU i dodaje da su pored uloženih napora pregovori Londona i Brisela daleko od takvog cilja
2 komentar(a)
Bregzit, ekonomija, Foto: Shutterstock
Bregzit, ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2018. 18:08h

Više od 70 britanskih preduzetnika potpisalo je pismo objavljeno u nedjeljniku Sandej tajms (Sunday Times) u kojem se poziva na organizovanje glasanja o sporazumu kojim će se odrediti budući odnosi Londona i Brisela poslije Bregzita.

Izvršni dirketor firme Voterstouns (Waterstones) i bivši dirketor Sensberija (Sainsbury) su među potpisnicima pisma u kojem se ističe da bi "razarajuće tvrd Bregzit" ugrozio britansku ekonomiju, prenijela je britanska televizijska mreža Bi Bi Si (BBC).

Britanski mediji prenose da će naredne nedjelje biti pokrenuta grupa "Biznis za glas naroda" (Business for a People's Vote).

Izvori bliski vladi rekli su BBC-u da je premijerka Tereza Mej jasno stavila do znanja da neće biti referenduma o sporazumu koji treba da postignu EU i Velika Britanija o budućim vezama dvije strane poslije Bregzita.

Preduzetnici u pismu navode da je poslovnom svijetu obećan nastavak trgovine sa EU i dodaje da su pored uloženih napora pregovori Londona i Brisela daleko od takvog cilja.

"Neizvjesnost u posljednje dvije godine već je dovela do pada investicija", dodaje se u pismu i zaključuje da se poslovni svijet suočava "sa povezom preko očiju ili razarajuće teškim Bregzitom".

Velika Britanija 29. marta 2019. godine zvanično izlazi iz članstva u EU.

Bonus video: