Analiza vlade: Britaniji će biti ekonomski gore poslije izlaska iz EU

Analiza je objavljena dok premijerka Tereza Mej pokušava da ubijedi poslanike parlamenta da podrže dogovor o razlazu koji je vlada postigla s EU
2 komentar(a)
Bregzit, ekonomija, Foto: Shutterstock
Bregzit, ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2018. 17:56h

Velikoj Britaniji će biti ekonomski gore poslije izlaska iz Evropske unije (EU) nego kad bi ostala u njoj, bez obzira kakav trgovinski sporazum napravi s EU, navodi se u analizi britanske vlade.

Prema danas objavljenoj procjeni, 15 godina poslije izlaska iz EU britanski BDP će biti za 0,6 odsto manji nego da ostane u EU uz uslov da trgovina ne bude ometana. Ako izađe iz EU bez dogovora i bude bilo značajnih prepreka u trgovini, britanski BDP će biti 9,3 odsto manji.

U izvještaju je analizirano više opcija, od izlaska bez dogovora do ostanka na jedinstvenom tržištu EU za robe i usluge.

Analiza je objavljena dok premijerka Tereza Mej pokušava da ubijedi poslanike parlamenta da podrže dogovor o razlazu koji je vlada postigla s EU.

Ministar finansija Filip Hamond rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) da je, iako će u svim scenarijima Velikoj Britaniji biti ekonomski lošije, plan premijerke Mej najbolji dostupan.

Prema analizi ministarstva finansija, ako bude sproveden plan Tereze Mej, za 15 godina će Velika Britanija imati za 3,9 odsto manji BDP u poredjenju s ostankom u EU.

Hamond je rekao da izlazak iz EU nije povezan samo s ekonomijom i da će premijerkin plan donijeti "političke koristi".

Zasad, međutim, nije izvjesno da će Mej moći da ubijedi dovoljan broj poslanika, između ostalog i iz njene Konzervativne partije, da podrži dogovor na glasanju za dvije nedjelje.

Hamond je rekao da će vlada, ako sporazum ne bude usvojen u parlamentu, odlučiti koji je najbolji način da se nastavi dalje, ali da će uzeti u obzir kako su glasali poslanici prije donošenja te odluke.

Vatreni konzervativni Bregzitovci, koji sve manje podržavaju premijerku, ocjenjuju da analiza ministarstva finansija nije uzela u obzir ekonomske dobiti koje bi Velika Britanija mogla imati s trgovinskim sporazumima širom sveta, dok pristalice ostanka u EU ocjenjuju da je to argument više za novi referendum.

Bonus video: