Majer: Kada demohrišćani padnu ispod 30 procenata, Merkel odlazi

Anketa pokazuje da bi za liberale na čijem čelu je danas mladi Kristijan Lindner, "novi Genšer", kako ga pojedini nazivaju, glasalo šest odsto Njemaca. Liberali su, naime, po prvi put u poslijeratnoj istoriji postali vanparlamentarna partija
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2015. 12:47h

Demohrišćani, njemačke kancelarke Angele Merkel, bi kada bi u nedelju bili izbori, osvojili svega 34 odsto glasova, pokazuju danas saopšteni rezultati ankete INSA, sprovedeni za tabliod "Bild".

"Kada popularnost padne ispod 30 procenata, onda kancelarka odlazi", smatra ekspert za partije iz Bona Tilman Majer, prenijeli su njemački mediji, navodeći da ovaj ekspert misli da bi demohrišćani, ako razvoj situacije sa izbjeglicama dostigne katastrofalne razmjere, tražili onda drugo rješenje.

I dok bi demohršsićani osvojili 34 odsto, što je 1,5 odsto manje nego u anketama iz prošle sedmice, dotle bi eurospektički raspoložena Alternativa za Njemačku (AfD), po prvi put od svog osnivanja, dobila čak 10 odsto glasova, pokazala je ova anketa.

AfD, partija muškaraca u skupim odijelima, desno i euroskeptično orijentisanih, kojoj na prošlim izborima "za dlaku" nije uspjela da uđe u Bundestag, kao i liberali, čiji je lider nekada bio bivši šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele, profitiraju, naime, od slabosti demohrišćana, kažu analitičari.

Anketa pokazuje da bi za liberale na čijem čelu je danas mladi Kristijan Lindner, "novi Genšer", kako ga pojedini nazivaju, glasalo šest odsto Njemaca. Liberali su, naime, po prvi put u poslijeratnoj istoriji postali vanparlamentarna partija.

Za socijaldemokrate glasalo bi 24 odsto Njemaca, a za opozicionu Ljevicu 11 odsto, dok bi za, takođe, opozicione Zelene glasalo deset odsto Njemaca.

Bonus video: