Svaki Finac dobijaće 800 eura bezuslovno

U Finskoj prihvatanje posla može značiti novi trošak za građane jer plaćeni privremeni posao smanjuje socijalne povlastice. To znači da, ukoliko neko prihvati posao nižeg platežnog ranga, gubi novac
4 komentar(a)
Helsinki, Foto: Shutterstock
Helsinki, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2015. 09:06h

Finska bi mogla da postane prva zemlja koja će stanovnicima uplaćivati minimalni osnovni dohodak u iznosu do 800 eura mjesečno, bez obzira da li su zaposleni ili ne.

Riječ je o pilot projektu koji pokreće Vlada, a u eksperimentalnoj fazi ta pomoć će iznositi 550 eura, a kasnije oko 800 eura mjesečno, prenosi B92.

Rukovodilac projektom, Oli Kangas, rekao je da će osnovni dohodak biti relativno visok jer zamjenjuje druge socijalne naknade. Predlog pilot programa biće završen do novembra naredne godine nakon čega će krenuti njegovo testiranje u cijeloj zemlji.

Zasada, mnogim Fincima ova ideja zvuči nerealno.

Finska ekonomija bila je u recesiji skoro neprekidno od sredine 2012. godine, a trenutno se ne prognozira rast. Na privredu je loše uticao i pad Nokie kao lidera na tržištu mobilnih telefona. Ako bi se izdvajalo 800 eura mjesečno za svakog Finca, to bi državu koštalo 52, 2 milijarde eura godišnje, a budžetom su predviđeni prihodi od 49,1 milijarde eura za narednu godinu.

Projekat je posebno zanimljiv nezaposlenima. U Finskoj ih je trenutno oko 280 hiljada što predstavlja deset odsto ukupne radne snage. U Finskoj prihvatanje posla može značiti novi trošak za građane jer plaćeni privremeni posao smanjuje socijalne povlastice. To znači da, ukoliko neko prihvati posao nižeg platežnog ranga, gubi novac.

Čak i bogata Švajcarska, koja bi trebalo da održi referendum o tom pitanju naredne godine, teško da će usvojiti ideju upravo zbog visokih troškova. Osim Švajcarske grad u Holandiji, Utreht takođe je osmislio sličan pilot projekat koji bi trebalo da pokaže da li društvo efikasno funkcioniše ako svi imaju ista primanja.

Bonus video: