NEJASNO KADA STUPA NA SNAGU

Porošenko potpisao zakon o ratnom stanju

"Svi treba da budemo spremni da odbijemo agresiju našeg neprijatelja koji je do skoro bio samo naš susjed", rekao je danas ukrajinski premijer Volodimir Grojsman
82 pregleda 1 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2018. 12:25h

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je danas ukaz na osnovu zakona o ratnom stanju koje je u Ukrajini uvedeno zbog sukoba s Rusijom, rekao je njegov portparol.

"Predsjednik Porošenko je potpisao zakon", naveo je portparol Svjatoslav Cegolko.

Ukrajinski parlament je u ponedjeljak usvojio zakon o proglašenju 30-odnevnog ratnog stanja u svim priobalnim i pograničnim regionima poslije ruske zapljene tri ukrajinska vojna broda u nedjelju.

Iako je tim zakonom potvrđen Porošenkov ukaz od ponedjeljka, ostalo je nejasno kada ratno stanje stupa na snagu, iako su danas neki ukrajinski zvaničnici naveli da je ono na snazi od ponedjeljka. Cegolko takođe nije želio da razjasni nedoumicu.

"Svi treba da budemo spremni da odbijemo agresiju našeg neprijatelja koji je do skoro bio samo naš susjed", rekao je danas ukrajinski premijer Volodimir Grojsman.

Uvođenje ratnog stanja je već natjeralo UEFA da juče oglasi izmještanje utakmice Lige Evropa između Vorskle iz Poltave i engleskog Arsenala. Poltava nije obuhvaćena ratnim stanjem ali je utakmica ipak prebačena u Kijev "iz razloga bezbjednosti".

Ukrajinske vlasti su više puta ponavljale da ratno stanje, koje omogućava mobilizaciju građana, regulaciju medija i ograničavanje javnih okupljanja, ima suštinski "preventivni" karakter.

"Cilj ratnog stanja je da pokaže da će neprijatelj veoma skupo platiti ako odluči da nas napadne. Ono će biti kao hladan tuš koji će zaustaviti budale koje planiraju da napadnu Ukrajinu", rekao je sinoć Porošenko.

Ministarstvo odbrane Ukrajine će danas popodne održati konferenciju na kojoj će objasniti kako će ratno stanje biti primijenjeno u vojsci.

Preporučujemo za Vas