Hejli: Normalni odnosi Vašingtona i Moskve nemogući; Polanski: Porošenku treba rat pred izbore

Rusija je juče zarobila tri broda ukrajinske ratne mornarice i 23 članova posade dok su plovili kod Kerčanskog moreuza. Rusija je otvorila vatru prije nego štu su specijalne snage upale na brodove. Izmedju tri i šest Ukrajinaca je povrijeđeno
118 pregleda 0 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Reuters
Niki Hejli, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2018. 19:00h

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli osudila je danas "ilegalnu" akciju Rusije poslije zarobljavanja ukrajinskih brodova i rekla da takvo ponašanje čini normalne odnose između Vašingtona i Moskve nemogućim.

"Kao što je više puta rekao predsjednik moje zemlje, SAD su za normalne odnose s Rusijom. Međutim ilegalne akcije kao što je ova to čine nemogućim", rekla je Hejli i pozvala Rusiju da oslobodi zarobljene ukrajinske brodove i njihovu posadu.

Rusija je juče zarobila tri broda ukrajinske ratne mornarice i 23 članova posade dok su plovili kod Kerčanskog moreuza. Rusija je otvorila vatru prije nego štu su specijalne snage upale na brodove. Izmedju tri i šest Ukrajinaca je povrijeđeno.

Ukrajina je to nazvala ruskim aktom agresije a Moskva je navela da su brodovi ilegalno ušli u njene vode.

"Pozivamo Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze i da ne sprječava ili ometa ukrajinski pomorski tranzit u Kerčkom moreuzu", dodala je Hejli.

Ona je rekla da u ime međunarodnog mira i bezbjednosti Rusija odmah treba da prekine s svojim "ilegalnim ponašanjem i da poštuje pravo plovidbe i slobodu svih država".

Ona nije pomenula moguće nove sankcije Rusiji koje je tražio Kijev.

Rusija je zbog incidenta u Kerčkom moreuzu takođe danas zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN, ali njena inicijativa nije prihvaćena već je SB sazvan na zahtjev Ukrajine.

Rusija je nazvala ukrajinske akcije "opasnim" i navela da su tri ukrajinska broda ilegalno prešla u ruske vode.

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN Dimitri Polanski je rekao u Savjetu bezbjednosti da je incident u nedjelju još jedan primjer kako ukrajinske vođe pokušavaju da provociraju Rusiju iz političkih razloga.

On je rekao da je ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku potreban rat pred predsjedničke izbore u martu da poveća podršku javnosti.

Polanski je kritkovao zapadne zemlje koje po njemu podstiču "antirusko" ponašanje.

"Vi podstičete mržnju prema Rusiji" rekao je on i osudio povredu ruskih teritorijalnih voda u Kerčkom moreuzu od strane ukrajinskih brodova.

On je rekao da je Rusija u nedjelju nastojala da osigura bezbjednost mosta koji prelazi taj moreuz i ocjenio da predlog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka o proglašenju vanrednog stanja u zemlji zbog tog incidenta ima za cilj da se odlože predsjednički izbori predviđeni na proljeće.

Ukrajinski ambasador pri Un Voldimir Jelčenko je rekao da nema ruske granice kod Krima koji je "privremeno okupiran". Rusko pripajanje Krima 2014. nije međunarodno priznato, podsjeća agencija Frans pres.

An Gegan, zamjenica stalnog predstavnika Francuske pri UN, apelovala je da se oslobode ukrajinski mornari i brodovi. Ona je rekla da incident od nedjelje ukazuje na potrebu deeskalacije i dugoročnog rješenja spora oko Krima.

Bonus video: