Šefovi diplomatija Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske u petak o Ukrajini

"Normandijski format" uspostavljen je u junu 2014. kada su, na marginama obilježavanja godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, o ukrajinskom pitanju razgovarali njemačka kancelarka i predsjednici Rusije, Francuske i Ukrajine
0 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2015. 15:18h

Šefovi diplomatije Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske sastaće se u petak u Njemačkoj, da razgovaraju o ukrajinskom sukobu, objavilo je danas njemačko ministarstvo spoljnih poslova, i pozrdavilo nedavni napredak po tom pitanju.

Sastanak će se održati u "Normandijskom formatu".

"Normandijski format" uspostavljen je u junu 2014. kada su, na marginama obilježavanja godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, o ukrajinskom pitanju razgovarali njemačka kancelarka i predsjednici Rusije, Francuske i Ukrajine.

"Mogu da potvrdim da će sastanak u Normandijskom formatu biti održan u petak popodne", rekla je na konferenciji za novinare portparolka Ministarstva Savsan Čebli.

Ona je rekla da je posljednjih nedjelja ostvaren znatan napredak, prekid vatre se uglavnom poštuje dva mjeseca i više od toga, a bilo je i napretka u povlačenju lakog naoružanja u zonama sukoba na istoku Ukrajine gde su suprotstavljene ukrajinske snage i proruski separatisti.

Ona je dodala da prekid vatre neće biti trajan dok se ne ostvari napredak ka političkom rešenju sukoba i da je zbog toga susret u petak toliko važan.

Bonus video: